Shutterstock

Analyse Energie

Koers elektriciteit veert op, olie zakt in

12 Juni 2020 - Eric de Lijster

Het wat frissere weer in de eerste weken van juni heeft de koersen voor elektriciteit weer wat doen opleven tot het hoogste niveau in bijna 3 maanden. Olie daartegen is de afgelopen dagen na een gestage stijging iets teruggevallen. Dit kan effect hebben op de dieselprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sombere en vaak rustige weer, met bewolking en relatief weinig wind, in de eerste periode van juni heeft de koers van elektriciteit een duw omhoog gegeven. Het heeft erin geresulteerd dat de energieopwek uit de zon en de wind lager lag dan de weken ervoor. Daarbij ging het energieverbruik vanaf begin juni weer omhoog door het versoepelen van de coronabeperkende maatregelen, denk bijvoorbeeld aan het openen van de horeca en de basisscholen en het intensiveren van het openbaar vervoer als de trein.

Vanaf half maart tot en met eind mei was het vooral droog met veel zonuren en soms een stevige wind. Goed voor een hoge groene energieproductie. Samen met een lager elektriciteitsverbruik tijdens de zogeheten intelligente lockdown in Nederland, leverde dit soms regelmatig een negatieve elektriciteitsprijs op. Die tijden lijken voorlopig weer even voorbij.

De koers op de APX schoot afgelopen week omhoog tot een piek afgelopen dinsdag van gemiddeld €35,99 per MWh. Daarmee was de hoogste koers sinds 9 maart van dit jaar bereikt. De weersverwachting voor de komende week, met wisselend bewolkt en relatief weinig wind, geven weinig aanleiding om een dalende tendens in de koers van de elektriciteitsprijs te verwachten. Daardoor lijken nieuwe negatieve energieprijzen voorlopig niet aan de orde.

Dip door afspraken
Dit voorjaar besloten de grote olieproducerende landen zoals Rusland en de OPEC-landen (waaronder bijvoorbeeld Saudi-Arabië) de productie van ruwe olie te verminderen rond de 10 miljoen vaten. De landen hebben vorige week zaterdag 6 juni een nieuwe deal gesloten, waarbij tot en met eind juli de productie blijft afgetopt met een kleine 10 miljoen vaten. Toch wordt de olieproductie vanaf 1 juli weer opgevoerd.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hadden zelf nog een extra vrijwillige daling van de olieproductie van ruim 1 miljoen vaten ruwe olie afgesproken voor de maanden mei en juni. Vanaf volgende maand houden de 3 landen in het Midden-Oosten daarmee op. De partijen op de oliemarkt hebben lauw op het nieuwe akkoord gereageerd. Na een piek van $43 per vat op 7 juni, het hoogste niveau sinds de eerste week van maart, is de koers gezakt naar €38 per vat gisteren (donderdag 10 juni). 

Diesel loopt mee
Door de oplopende prijs van olie is de dieselprijs de afgelopen weken ook omhoog gekropen. Farmers4All kwam deze week met een weekprijs van een kleine €0,86 pet liter, bijna €0,02 hoger dan de week ervoor. Ten opzichte van het dieptepunt in week 17 ligt deze prijs alweer €0,08 hoger. LTO Ledenvoordeel noteert vandaag (vrijdag 12 juni) een dagprijs van ruim €0,87 per liter bij een afname tussen de 2.200 en 4.000 liter. Dat was iets lager dan de dag ervoor. Wellicht een voorbode dat de dieselprijs, net als de olie, even een pas op de plaats maakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden