Shutterstock

Inside Energie

Energiemarkt in een licht stijgende tendens

19 Juni 2020 - Erik Colenbrander

Geleidelijk maar gestaag stijgt de prijs van landbouwdiesel. De olieprijs stijgt sneller, maar een prijssprong is niet voor de hand liggend. Over de hele linie vertonen energieprijzen een stabiele licht stijgende tendens.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Landbouwdiesel kost nu voor LTO-leden bij een afname van 2000-4000 liter exclusief BTW bijna €0,90 per liter. Dat is bijna €0,05 meer dan het laagste punt van €0,85 dit voorjaar. Vier weken geleden werd dit punt bereikt als gevolg van de coronacrisis. Het duurde enkele weken voordat de prijs weer een opwaarts beweging maakte, zij het heel voorzichtig.

Vrees voor opleving virus
Niemand weet of de coronapandemie, die in West-Europa is uitgedoofd, weer opnieuw zal oplaaien. Feit is wel dat het bij vergelijkbare dierziekte pandemieën normaal is dat de besmettelijke ziekte weer nieuw leven in wordt geblazen, zij het zelden zo heftig als bij de eerste uitbraak. Er wordt dan ook volop gespeculeerd over de effecten van een opleving van het coronavirus op de oliemarkt.

Geen negatieve dagprijs voor duurzaam opgewekte energie

Vooralsnog vertoont de oliemarkt de laatste weken aanhoudend een stijgende lijn. Analisten houden er rekening mee dat de oliemarkt pas in 2022 volledig hersteld is. Het is maar de vraag of de kenmerken van de energiemarkt, zoals die was voor de coronacrisis, überhaupt terugkeert. Neem bijvoorbeeld de luchtvaartsector. Wordt het aantal vliegbewegingen ooit nog weer zo hoog als het was?

Geen negatieve prijzen meer
Ook de gasmarkt is voorbij het dieptepunt. Er wordt minder gas naar Europa getransporteerd, dat moet worden opgeslagen. Het risico op een negatieve gasprijs vanwege ontbrekende opslagcapaciteit, is een stuk kleiner geworden. De markt voor duurzaam opgewekte energie heeft de laatste weken eveneens niet meer te maken gehad met het fenomeen van negatieve dagprijzen, door een grote onbalans tussen afgenomen vraag en toegenomen aanbod.

Het uitblijven van negatieve dagprijzen voor duurzaam opgewekte energie is te danken aan het rustige weer met relatief weinig zonuren en weinig wind. Net als voor de gasprijs geldt dat er sprake is van een aanhoudende licht stijgende trend. De komende week wordt er wel veel zonneschijn verwacht en dus een aanbodpiek. Maar de vraag naar energie neemt mogelijk ook toe als de airco's door de eerste echte hittegolf van het jaar echt op volle toeren gaan draaien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden