Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Geen beweging te krijgen in dieselprijs

10 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Duurzame energie varieert binnen een week sterk in prijs. Terwijl de prijs van landbouwdiesel al weken schommelt rond de €0,90.  

Deze week noteert LTO net als vorige week een prijs van net iets meer dan €0,90 voor landbouwdiesel (incl. ledenkorting, excl. BTW, bij afname van 2200-4000 liter).

Meer olieproductie?
Gezien de positieve economische ontwikkelingen en het uitblijven van een nieuwe coronagolf in Europa, ligt een prijsstijging voor de hand. Zodra de olieproducerende landen verenigd in de OPEC, besluiten om weer extra olie te gaan produceren kan dat effect weer worden teniet gedaan. Dit overleg staat voor september gepland. Bovendien is er geen enkele garantie dat het coronavirus niet gaat opleven in Europa en dat het blijft bij lokale lockdowns in enkele Europese landen.

Ook extra aanbod kernenergie?
Ook de gasprijs vertoont het beeld van stabiele tot licht stijgende prijzen. De elektriciteitmarkt laat wel meer beweging zien. Omdat in de Franse kerncentrales minder tijd nodig blijkt te zijn voor onderhoud dan aanvankelijk gedacht, komt er op korte termijn weer stroom uit kerncentrales op de markt. De productie van de Franse kerncentrales is dusdanig groot dat het wel 10% van de totale stroomproductie in de EU kan uitmaken. Extra aanbod zal dus zeker een prijsdempend effect hebben op de prijs van elektriciteit maar ook duurzaam opgewekte elektriciteit, olie en daarvan afgeleid landbouwdiesel.

Markt duurzame energie grillig
Afgelopen weekend was de prijs van duurzame energie, afkomstig van zon en wind, voor het eerst sinds lange tijd weer negatief. In Duitsland werd een uitzonderlijk hoog percentage van bijna 80% stroom uit zon en wind bereikt. Met name in de kustgebieden stond er afgelopen weekend veel wind. Gaandeweg de week steeg de prijs van duurzaam opgewekte energie naar een niveau dat lange tijd niet was bereikt: €40,- per Megawatt uur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Dirk 10 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10888320/geen-beweging-te-krijgen-in-dieselprijs]Geen beweging te krijgen in dieselprijs[/url]
Wat is boerendiesel?
Abonnee
Dirk 10 Juli 2020
excuus, ik bedoel:wat is landbouwdiesel?
Abonnee
info 10 Juli 2020
Dirk dat is gewone diesel die ook aan de pomp wordt getankt alleen doordat er grotere partijen boven de 1000 liter wordt afgenomen er een lagere prijs voor hoeft te worden betaald, bij volle vracht 30.000 liter is die prijs het laagst.
Abonnee
Dirk 11 Juli 2020
waarom heet dat dan landbouwdiesel.
of is dat een andere soort dan die in het wegvervoer wordt verstookt.
deze sector neemt immers zulke grote volumes (30000ltr) af.
geen ene boer die dat doet.
Abonnee
info 11 Juli 2020
Dirk : ik denk dat de naam landbouwdiesel nog van vroeger tijden is . Er zijn loonbedrijven die een volle vracht per week afnemen in de perioden van maisoogst bv. bedrijven met 40 tot 60 eenheden trekkers kranen vrachtauto's zijn geen uitzondering meer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden