Shutterstock

Inside Energie

Energie en politiek hangen nauw samen, blijkt weer

5 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De energiemarkt koelt een beetje af. De olieprijs leverde wat in en ook de elektriciteitsprijs dook kortstondig onder een niveau dat we al een paar maanden niet meer zagen. Zal dat slechts van korte duur zijn of begint er iets fundamenteels te veranderen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs was dalende deze week. Maandag 1 november sloot de koers van Brent ruwe olie op $84,55 per vat. Woensdag 2 november startte de dag op $84,09 per vat om te sluiten op $81,39 per vat. Rond dat niveau is de koers blijven hangen de rest van de week om vandaag uit te komen op $81,15 per vat.

Niet de klimaattop in Glasgow maar vooral de videoconferentie van de OPEC+ werd door spelers  binnen de oliewereld in spanning gevolgd. Verschillende olie-importerende landen zoals India, Japan en China, maar ook de VS drongen er op voorhand op aan bij het kartel de productie verder te verhogen. Dit om de rap oplopende prijzen van brandstoffen een beetje te remmen en daarmee de inflatie te beteugelen en de economische groei niet te remmen.

OPEC houdt vast aan planning
In het verleden was de OPEC nog weleens gevoelig voor een dergelijk pleidooi. De markt onnodig opblazen net zolang tot hij knapt, is ook niet in hun belang. Dit keer gaat de OPEC daar niet in mee. De uitkomst van de videoconferentie die gisteren (donderdag 4 november) werd gehouden, is dat de leden vasthouden aan de in juli uitgestippelde strategie en de productie in december met 400.000 vaten per dag zullen verhogen. "Een stabiele en gebalanceerde oliemarkt, met efficiënte en zekere levering naar de afnemers moeten vastigheid geven op een energiemarkt waarin andere delen buiten de oliesector een periode met extreme volatiliteit en instabiliteit doormaken", schrijft de OPEC in een toelichting op de website.

Dat de oliekoers afgelopen week toch daalde komt dus niet door het nieuws van de OPEC+. De oorzaak moeten we bij het Witte Huis zoeken. De regering van president Biden gaf signalen dat er mogelijk maatregelen worden genomen om de olieprijs op de binnenlandse markt te stabiliseren. Hoewel dat alles behalve stimulerend lijkt voor de Amerikaanse olie-industrie om meer olie op te pompen, heeft het in elk geval voor de korte termijn een afschrikkende werking op de handel.

Diesel blijft duur
De dieselprijs is de week ligt gestegen. Maandag 1 november stond de prijs op €119,22 per 100 liter. Na wat voorzichtige schommelingen komt de prijs vandaag uit op €120,67 per 100 liter. Diesel blijft daarmee flink aan de prijs, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld 2018. Naast de stijgende kosten voor de raffinage die de oliemaatschappijen doorberekenen in hun verkoopprijzen wijten experts dit in belangrijke mate aan de toenemende belastingdruk.

Pieken en dalen
De elektriciteitsprijs is voor het eerst sinds 16 augustus weer eens onder de €75 per MWh gezakt met €74,11 per MWh op zondag 31 oktober. In een paar dagen liep die prijs overigens wel weer hard op naar €204,09 per MWh dinsdag 2 november. Vandaag (vrijdag 5 november) is de elektriciteitsprijs wel weer wat gedaald naar €169,29 per MWh.

De reden dat de dagprijs voor stroom vooral zondag flinke zakte was vooral het ruime aanbod van windenergie. Dat wat minder stabiele aanbod van stroom van windturbines zorgde gedurende de week overigens wel voor flinke variaties in de uurprijzen. 's Avonds als de wind wat ging liggen, bereikten de uurprijzen het hoogste niveau, terwijl de prijs een paar uur daarvoor juist wegzakte door een groot aanbod.

De komende dagen lijken er geen grote veranderingen op stapel op de elektriciteitsmarkt. Voor de wat langere termijn, de komende weken en maanden, zal veel afhangen van de ontwikkelingen op de gasmarkt. De Russische president Poetin kondigde afgelopen week aan vanaf 8 november extra gas naar Europa te exporteren. Als de voorraden daarmee groeien en de winter relatief mild blijft verlopen, keert de rust mogelijk weer een beetje terug op de energiemarkt.

Mee compensatie voor het mkb
Het kabinet kondigde 15 oktober een tijdelijke verlaging aan op de energiebelasting. Die maatregel werd getroffen om de effecten van de hoge energieprijzen voor consumenten en mkb-bedrijven te verlichten. Het kabinet heeft nu in het pakket geschoven op verzoek van de Tweede Kamer om ook mkb-bedrijven met een hoger energieverbruik beter te compenseren, zo maakte de Rijksoverheid zojuist bekend.

Het tarief in de eerste verbruiksschijf gaat iets minder omlaag dan eerder voorgesteld en dat wordt gebruikt om de tarieven in de tweede en derde schijf wat verder te verlagen. Daardoor komt er meer geld vrij voor het mkb. In totaal wordt er €125 miljoen vrijgemaakt binnen het budget van het huidige maatregelenpakket.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden