Shutterstock

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

19 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De olieprijs laat een door verschillende analisten verrassend genoemde daling zien. Wat is hier aan de hand? De stabilisatie van de prijzen op de elektriciteitsprijzen zet ook deze week door. Voor boeren valt dat alleen minder gunstig uit dan het klinkt, zeker nu de opbrengsten van zonnepanelen en windmolens tegenvallen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oliemarkt heeft een gevoelige tik gekregen deze week. Begin van de week liep de prijs Brent ruwe olie nog op tot $82,42 per vat op dinsdag 16 november. In de tweede helft van de week volgde een scherpe daling. Vandaag (vrijdag 19 november) komt Brent olie uit op $78,54 per vat, de laagste notering in ruim anderhalve maand.

Emotie factor van belang
Fundamenteel is er niet heel veel veranderd op de oliemarkt. Verschillende analisten dragen twee verklaringen aan voor de plotselinge prijsdaling. De door Oostenrijk aangekondigde lockdown wordt als voorbode gezien voor wat er mogelijk staat te gebeuren in de rest van Europa. Vooral de ontwikkelingen in Duitsland - als grootste economie van de EU - worden op de voet gevolgd. De maatregelen die daar boven de markt hangen, zorgen voor onzekerheid op de oliemarkt en daarmee lagere prijzen.

De andere reden is een jaarlijks terugkerend fenomeen, namelijk de start van het feestdagenseizoen. Volgende week viert Amerika Thanksgiving en dan zijn Kerstmis en Oud en Nieuw voor Amerikaanse handelaren gevoelsmatig niet ver meer weg. Het is een periode waarin werknemers extra vrije dagen opnemen en verschillende bedrijven de productie terugschroeven. Het is geen zekerheid dat het gebeurt, maar in het verleden is vaker gebleken dat de olieprijzen in die periode wat onder druk komen te staan.

Schifting in visies
Voor de verwachtingen voor de langere termijn vallen de verschillende visies op tussen de analyses van de aan olie en energie gerelateerde instituten en de financiële dienstverleners. OPEC, IEA en EIA voorzien in hun recente analyses een minder hard groeiende vraag naar olie in verhouding tot de productie. Een stabilisatie of daling van de olieprijs zou daardoor volgens hen voor de hand liggen. Banken als Goldman Sachs, UBS en Commerzbank blijven ervan overtuigd dat krapte de markt blijft beheersen. Zij schatten vooral de vraagkant van de markt positiever in en hinten met termen als bullish, stevig fundament en sterke vraag op een mogelijke prijsstijging.

De dieselprijs reageerde deze week bijna tegenovergesteld op de toch wel flinke prijsbewegingen op de oliemarkt. Maandag noteerde diesel €121,24 per 100 liter. Dat steeg naar €122,62 per 100 liter op woensdag. Vandaag is de prijs dan wel wat gezakt, maar €121,78 per 100 liter is nog wel boven de prijs van begin deze week.

Stabiel dure stroom
De energiemarkt leek de afgelopen weken te stabiliseren. Die trend heeft deze week ook min of meer doorgezet. De prijzen liggen wel op een hoger niveau dan door verschillende analisten werd verwacht. Zaterdag 13 november stond de EPEX Spot notering op €153,88 per MWh, om op te lopen naar €227,82 per MWh op maandag 15 november, de hoogste prijs in een maand. Inmiddels is die weer wat gedaald naar €199,85 per MWh vandaag, vrijdag 19 november.

Met het koudere en windstille weer dat in aantocht is, verwachten analisten dat de elektriciteitsprijzen stabiel blijven of nog iets stijgen. Bij gebrek aan stroom uit zon en wind zet elektriciteit uit fossiele brandstoffen de prijs. Kolen, gas en emissierechten zijn relatief duur en die prijzen wegen zwaar in de elektriciteitsmix. Zeker als de vraag naar gas wat aantrekt door extra vraag voor verwarming, kan dat doorwerken in de elektriciteitsprijs.

Geld voor innovaties
De Europese Commissie maakte dinsdag 16 november bekend €1,1 miljard vrij te maken voor zeven grootschalige projecten in kader van het Innovatiefonds. "Gekoppeld aan sterke emissiereducties, is innovatie een manier om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken", schrijft Eurocommissaris Frans Timmermans. "Met het besluit van vandaag verlenen wij concrete steun aan projecten voor schone technologie in heel Europa, waardoor in deze projecten baanbrekende technologieën kunnen worden opgeschaald die bijdragen tot de transitie naar klimaatneutraliteit en die transitie versnellen."

Met de subsidies worden projecten ondersteund waarmee nieuwe technieken ontwikkeld en op de markt gebracht worden in energie intensieve sectoren. Naast projecten op het gebied van waterstof en zonnecellen zit er ook een Zweedse grootschalige installatie bij voor bio-energie en koolstofafvang en -opslag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden