Shutterstock

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

26 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het coronavirus zorgt voor onrust op de oliemarkt. De angst voor de nieuwe variant die in Zuid-Afrika is ontdekt zet de prijs voor ruwe olie onder druk. Op de elektriciteitsmarkt zit de prijs de prijs juist weer in de lift. Daar zijn producenten en analisten veel meer in de ban van CO2-rechten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van Brent ruwe olie begon afgelopen maandag 22 november op $79,52 per vat. Dat steeg dinsdag naar $82,20 per vat en bleef met een verschil van maximaal $0,06 drie dagen op rij uiterst stabiel. Vandaag (vrijdag 26 november) is echter een scherpe daling ingezet en zakte de notering naar $77,23 per vat. De prijs staat daarmee op het laagste niveau sinds eind septmeber.

De daling op de oliemarkt komt door oplaaiende angst voor het coronavirus. De nieuw ontdekte virusvariant in Zuid-Afrika zorgt voor onrust op de oliemarkt. De variant is inmiddels al opgedoken in België en Israël. Handelaren en analisten gaan er vanuit dat het internationale (lucht)passagiersvervoer daar flink onder te lijden krijgt en dat daarmee de vraag naar brandstof flink terugloopt.

Interventie VS mislukt
De prijsstijging van begin deze week werd opmerkelijk genoeg ingegeven door een poging van het Witte Huis om de stijging van de olieprijs juist te remmen. President Biden maakte bekend olie uit de nationale reserves op de markt te brengen in een poging de olieprijs onder druk te zetten en in het verlengende daarvan de opgelopen inflatie te beteugelen. Deze actie hing echter al een aantal weken boven de markt en was volgens analisten al te sterk in de prijs verwerkt. De omvang van de Amerikaanse interventie - alles bij elkaar 50 miljoen vaten, minder dan de olie die op één dag wereldwijd wordt verbruikt - is alleen te klein om langer tijd impact te hebben op de wereldmarkt.

Voor de komende week houdt de OPEC+ vergadering van 2 december de gemoederen op de oliemarkt bezig. Enerzijds zal het kartel de VS niet verder tegen zich in het harnas willen jagen. Niet meegaan in het door Biden gewenste opvoeren van de productie, maar vasthouden aan de maandelijks verhoging met 400.000 vaten per dag is één, maar de productie bevriezen of zelfs afschalen gaat wel erg in tegen de Amerikaanse wensen. Dat zet de verhoudingen op het wereldtoneel op scherp. Aan de andere kant zit de schrik door de nieuwe virusvariant er goed in en grijpt de OPEC+ dat mogelijk als excuus aan om toch te sleutelen aan de productie. Zij willen een herhaling van het scenario zoals anderhalf jaar geleden koste wat het kost voorkomen.

De dieselprijs liet ook een kleine prijsstijging zien deze week. Maandag noteerde diesel €119,93 per 100 liter. Dat steeg naar €121,80 op woensdag 24 november. Daar is vandaag vrijdag met een prijs €120,88 per 100 liter weer bijna €1 af.

Elektriciteitsprijs weer in de lift
De schommelingen op de elektriciteitsmarkt namen deze week weer wat toe. Zondag 21 november stond de EPEX Spot notering op €146,76 per MWh. Dat liep snel op naar uiteindelijk €254,01 per MWh op woensdag 24 november. Dat is het hoogste niveau sinds 7 oktober. Vandaag is de prijs weliswaar gezakt, maar deze blijft met €197,85 per MWh nog altijd stevig.

Het beperkte aanbod van stroom opgewekt door windturbines wordt door verschillende analisten als belangrijkste oorzaak aangewezen voor de relatief hoge elektriciteitsprijzen. Mogelijk komt daar in de tweede helft van volgende week verandering in als de weerberichten kloppen en de wind daadwerkelijk aantrekt.

Nieuwe recordprijs voor CO2-rechten
Energiemaatschappijen zijn door het beperkte aanbod van groene stroom gedwongen terug te vallen op relatief dure stroom uit kolen- en gasgestookte centrales. Kolen is daarbij de kostentechnisch interessantste brandstof. Daarbij wordt alleen veel CO2 uitgestoten en dat is weer terug te zien op de markt voor emissierechten. Gisteren (donderdag 25 november) stond koers van EU-ETS rechten op €74,46 per ton CO2. Dat is het hoogst niveau tot nu toe. Ter vergelijking: op 1 november stond de koers nog op €56,94 per ton CO2.

De nieuwe Duitse regeringscoalitie speelt overigens ook een rol bij de prijsstijging van emissierechten de laatste dagen volgens analisten. Persbureau Reuters meldt dat de nieuwe coalitie een minimumprijs wil instellen van €60 per ton CO2. Daarnaast willen de partijen versneld af van kolencentrales, idealiter in 2030 in plaats van de huidige streefdatum 2038.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden