Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

29 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is op de oliemarkt een dun lijntje tussen te weinig aanbod van of te weinig vraag naar olie. De afgelopen weken was het vooral de zorg om tegenvallende economische groei en daarmee een kleinere vraag naar olie die een stempel op de markt drukte. Deze week kwam er een omslag en namen de zorgen over een krap aanbod weer de overhand op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oliemarkt zet weer stappen omhoog. Vorige week vrijdag sloot ruwe Brent-olie op $103,61 per vat. Dat is inmiddels gestegen naar $110,20 per vat vandaag (vrijdag 29 juli). De presentaties van de kwartaalcijfers van verschillende oliemaatschappijen bepaalden in belangrijke mate de stemming op de oliemarkt.

De hoge olieprijs heef de oliemaatschappijen bepaald geen windeieren gelegd. De Amerikaanse marktleiders Chevron en Exxon Mobile boekte in het tweede kwartaal 2022 respectievelijk $11,6 en $17,9 miljard winst, zo maakten de bedrijven vandaag (vrijdag 29 juli) bekend. Dat zijn recordbedragen. Shell kwam een dag eerder met de kwartaalcijfers en boekte in het tweede kwartaal $11,5 miljard winst. TotalEnergies kwam eveneens donderdag met de kwartaalcijfers en ook die stelde zeker niet teleur met een winst van $5,8 miljard. BP komt als laatste van de vijf grootste oliemaatschappijen volgende week met de kwartaalcijfers.

Markt blijft krap
In de commentaren bij de kwartaalcijfers zijn de topmannen van de oliebedrijven behoorlijk positief. De heersende gedachte is dat de vraag naar olie nog steeds niet helemaal hersteld is en dat het aanbod krap is. Aan de productiekant hebben de oliebedrijven moeite om de vraag naar olie bij te benen. In een stijgende ruwe olieprijs schuilt overigens nog wel een gevaar voor de bedrijven volgens verschillende analisten. Doordat verschillende raffinaderijen eerst door corona stillagen en later door de oorlog in Oekraïne zijn de marges voor het raffineren van olie flink gestegen. Mede daardoor zijn de winsten van de oliemaatschappijen gestegen. Als de prijs voor ruwe olie verder door stijgt, kan dat weer ten koste gaan van de gestegen marges bij de verwerking van de olie.

De goede resultaten van de oliebedrijven wekken wrevel op bij verschillende politici en consumentenorganisaties. De brandstofprijzen stegen eerder deze maand naar recordhoogtes en bedrijven en consumenten hebben moeite om de hoge prijzen te betalen. De oliebedrijven profiteren ondertussen maximaal van de krapte op de markt en boeken recordwinsten. De oliebedrijven zijn het niet eens met die lezing en wijzen erop dat de hoge prijzen een reflectie zijn van een aantrekkende vraag naar brandstof, geopolitiek onrust en een gebrek aan investeringen in de sector.

Beperkte capaciteit
Volgende week, op 3 augustus staat de volgende vergadering van de OPEC+ gepland. Vanuit de VS wordt gehoopt dat het kartel zal besluiten de productiequota te verhogen. Analisten waarschuwen ervoor dat verschillende landen nu al moeite hebben om de huidige productieruimte vol te maken. Zij wijzen erop dat er onvoldoende is geïnvesteerd in de bestaande en in nieuwe olievelden en dat de productie daardoor niet snel opgevoerd kan worden.

De dieselprijs zette net als de ruwe olie ook weer stappen omhoog deze week. Maandag stond de prijs voor diesel nog op €148,06 per 100 liter. Dat steeg gisteren naar €153,54 per 100 liter. Vandaag is de prijs wel iets gedaald maar is met €152,62 nog steeds goed aan de prijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox