Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs daalt door dalende LNG-import in Azië

3 Mei 2023 - Matthijs Bremer - 1 reactie

De gasprijs beweegt sinds april langzaam maar gestaag naar beneden. Alleen het vullen van de gasreserves zorgt nog voor opwaartse prijsdruk nu het verwarmingsseizoen definitief ten einde is. Toch kwam de daling door nieuws over de dalende Aziatische LNG-import even in een stroomversnelling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs kruipt nog altijd omlaag. Op 26 april werd gas op de TTF voor €38,55 verhandeld. Een dag later (donderdag 27 april) stond de gasprijs op het hoogste punt van de week en was de prijs van een megawattuur €39,04. Op dinsdag 5 maart werd gas voor de laagste prijs sinds 27 juli 2021 verhandeld, bij een stand van €37,74.

In april is de gasprijs langzaam maar constant gedaald. Nu de maand mei is begonnen lijkt er in dit patroon nog geen verandering te komen. Het risico op dagen die zo koud zijn dat de verwarming stevig moet branden valt in mei naar alle waarschijnlijkheid weg. Doordoor lijkt alleen het vullen van de gasreserves nog structureel voor wat opwaartse prijsdruk te zorgen.

LNG-importen vallen gunstig uit
Op dinsdag 5 maart kwam de daling wel kort in een stroomversnelling. Die dag daalde de prijs met ruim €1. De stevige daling volgde op het nieuws dat de Aziatische LNG-importen in april lager uitvielen dan verwacht. In tegenstelling tot de verwachtingen van analisten daalde de invoer van vloeibaar gas uit China en Japan. In maart importeerden de Aziatische grootgebruikers bij elkaar 20,66 miljoen ton vloeibaar gas. In maart en april importeerden beide landen nog ruim 22,2 miljoen ton LNG, zo blijkt uit data van Kpler. De lagere import uit China stelde Europa in staat om voor de derde maand op rij meer LNG in te kopen.

Daarmee lijkt het grootste risico voor de Europese gasmarkt voor nu getemperd. Het Internationaal Energieagentschap bericht al maanden dat stijgende Aziatische LNG-importen het voor de Lidstaten van de Europese Unie moeilijker maken om op grote schaal vloeibaar gas te importeren. Door de heropening van de Chinese economie verwachten analisten van het agentschap dat de gasconsumptie van de industrie in het Aziatische land flink toeneemt, waardoor extra LNG-importen nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Vorige week leek de vrees van het Energie Agentschap nog uit te komen. In maart nam de export vanuit China met maar liefst 16,9% toe ten opzichte van het jaar ervoor. De afname van de Chinese LNG-importen kan voor Europa dan ook alleen maar als een meevaller worden geduid.

De lagere import komt niet helemaal uit het niets. De industriële gasvraag lijkt niet hard genoeg te groeien om de lagere vraag voor verwarming te compenseren nu de zomer aanbreekt. Vorige week bracht China de industriële groeicijfers naar buiten en die vielen flink lager uit dan gepland. In het eerste kwartaal groeide de Chinese industrie met slechts 3,6%. Daarmee valt de groei lager uit dan de algehele groei van de Chinese economie, die met zo'n 5% steeg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden