Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt nog altijd

9 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs was deze week behoorlijk stabiel. De productie van hernieuwbare energie bleef namelijk ongeveer op hetzelfde niveau. Daarnaast maakte de RVO bekend dat de overheid het doel in het energieakkoord voor windenergie op land nipt heeft gehaald.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was deze week bijzonder stabiel. Tussen de dagprijzen zat minder dan €10 verschil. Op dinsdag 3 mei noteerde de EPEX een stand van €98,85. Daarna daalde de elektriciteitsprijs constant tot €86,20. Op maandag 8 mei stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €99,70.

De stabiliteit is het gevolg van grote en over de week gelijk verdeelde productie van hernieuwbare energie. Ongeveer de helft van alle elektriciteit werd opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Zo'n 40% werd opgewekt uit zonne- en windenergie. Zonne-energie lijkt het stokje over te hebben genomen van windturbines als aanjager van de productie van hernieuwbare energie. Ruim 30% van alle elektriciteit werd vorige week door zonnecollectoren opgewekt. Windturbines produceerde slechts 10,1% van de elektriciteit.

Mede door de toenemende elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen daalt de elektriciteitsprijs in 2023 vrijwel constant. Ook in april was er nog een dalende lijn in de elektriciteitsprijs zichtbaar. In februari werd elektriciteit voor rond de €130 per megawattuur verhandeld en in maart lag de elektriciteitsprijs rond de €120. In april daalde de elektriciteitsprijs tot rond de €100. Met deze stand liggen de prijzen weer rond het niveau van de zomer van 2021. 

Doel energieakkoord nipt gehaald
Daarnaast heeft Nederland zijn doelstelling voor het vermogen uit wind op land uit het energieakkoord gehaald, zo maakte de RVO gisteren (8 mei) bekend. In 2013 nam het Rijk zich voor minimaal 6.000 megawatt aan winstroom op land op te wekken. Eind 2023 steeg de productie tot 6.035 megawatt. Wel werd het doel later gehaald dan de ondertekenaars van het energieakkoord in eerste instantie voor ogen hadden. In 2013 werd namelijk afgesproken dat het doel in 2020 behaald had moeten worden. Omdat het doel in 2017 niet haalbaar bleek, werd de deadline uitgesteld naar 2023. Al ging de nieuwe deadline gepaard met een voorwaarde. Het deel dat in 2020 niet gehaald werd, zou in 2023 verdubbelen. Ook deze target werd gehaald, omdat voor deze nieuwe target ook de productie van zonne-energie werd meegerekend.

Overigens stopt de groei van het vermogen uit windenergie naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet. De RVO verwacht dat het vermogen van wind op land in 2023 met 835 megawatt toeneemt, een stijging van bijna 14%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden