Shutterstock

Analyse Energie

Langzame daling gasprijs zet door

10 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week weer licht gedaald. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen van analisten lijkt een bodem voor de gasprijs nog altijd niet in zicht. Op het moment wijst alles namelijk in de richting van een lage gasprijs, al waarschuwen analisten voor een al te groot optimisme. Dat de situatie zo gunstig blijft, is namelijk nog geen gegeven.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs daalt op het moment in slakkentempo. Op woensdag 3 mei werd gas voor €36,78 verhandeld. Een dag later (op donderdag 4 mei) stond de TTF op het laagste punt van de week, bij een stand van €35,65. Even leek de prijs weer te corrigeren tot €36,87. Maar op dinsdag 9 mei daalde de gasprijs weer verder tot €36,32.

De afgelopen maanden voorspelden analisten meerdere keren dat de notering van de TTF de bodem zou hebben gevonden. Deskundigen waren over het algemeen van mening dat de gasprijs rond de start van het vulseizoen weer stijgen. Tegen eerdere verwachtingen van analisten in daalt de gasprijs nog altijd. Tussen 30 maart (waarna een sterke prijspiek plaatsvond die slechts vier dagen aanhield) en 1 mei, daalde de gasprijs met 11%. 

LNG-importen vallen hoog uit
De voorspelling dat de gasprijs zou stijgen, was gebaseerd op de aanname dat het moeilijk zou zijn voor de Europese Unie om het weggevallen Russische gas te vervangen. Analisten wezen erop dat Europa in 2022 afhankelijk was van LNG-importen die China doorverkocht. Nu de Chinese economie weer volledig van het slot is, zou de inkoop van LNG dat China lang gecontracteerd heeft niet meer mogelijk zijn. Ondanks de voor ruim 50% gevulde gasreserves zou het daarom moeilijk worden om volgende winter weer met een vulgraad tegen de 100% in te gaan.

Inmiddels lijken analisten van de energiemarkt op hun eerdere voorspelling terug te komen. De Europese LNG-import valt veel hoger uit dan verwacht. In april importeerde Frankrijk, België en Nederland zelfs een recordhoeveelheid van 10,6 miljoen ton vloeibaar gas. Met name grotere importen uit de Verenigde Staten liggen aan de stijging ten grondslag. Ongeveer de helft van al het Europese LNG is afkomstig uit Amerika.  

Lage Chinese vraag helpt EU
Een andere reden voor het grote LNG-aanbod is de zwakke prestatie van de Chinese industrie. Hoewel de groei van de Chinese economie met 5% op schema ligt, groeide de Chinese industrie met slechts 3%. Ook de concurrentie met andere Aziatische landen valt door hoge vulgraden van de Japanse en Zuid-Koreaanse gasreserves lager uit dan voorspeld.

De hogere beschikbaarheid van vloeibaar gas drukt de LNG-prijs wereldwijd. "Als de Chinese vraag niet stijgt en er geen technische problemen ontstaan bij grote terminals, zou de LNG-prijs wel eens onder de €40 per megawattuur uit kunnen vallen," vertelt energieconsultant James Waddell tegen Bloomberg.

Toch is het van belang te waken voor een al te sterk optimisme. Relatief kleine verstoringen van de gastoevoer kunnen nog altijd leiden tot paniek op de markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden