Shutterstock

Analyse Energie

Wereldbank zet olieprijs onder druk

2 November 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week behoorlijk gedaald. Zwakke economische cijfers uit China en een lagere prognose van de Wereldbank zorgden voor druk op de oliemarkt. Woensdag 1 september sloeg het sentiment echter om, nadat de verlichting van Amerikaanse sancties voor Venezolaanse olie op de tocht kwam te staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs bleek behoorlijk volatiel en is tegen de trend van de laatste weken in gedaald. Donderdag 27 oktober werd voor olie nog $89,20 per vat afgerekend. Op dinsdag 31 oktober was de prijs tot $85,02 gedaald. Op woensdag 1 november noteerde de Brent-benchmark net wat hoger, bij een stand van rond de €86,50.

Vooral tegenvallende economische cijfers uit China drukken de olieprijs. Na een zwak eerste half jaar kende China een sterk derde kwartaal. Daardoor leek de markt erop te vertrouwen dat China zijn groeidoel van 5% zou halen. Tegen de verwachting in, is de Chinese maakindustrie in oktober echter gekrompen. Dit blijkt uit de zogenoemde Purchasing Managers' Index (PMI), die deze maand op 49,5 punten blijft steken. Een indicatie van onder de 50 betekent dat de industrie krimpt, terwijl een PMI van boven de 50 op een stijging duidt. Dat de economie langzamer loopt, komt niet helemaal onverwacht. In augustus werd er nog een PMI van 51,7 gemeten, maar in oktober daalde het cijfer al tot 50,6. De verachting van de markt was een lichte stijging, bij een PMI van 50,2.

Daarnaast zet een nieuwe voorspelling van de Wereldbank de olieprijs flink druk. De Wereldbank schat de gemiddelde olieprijs van het vierde kwartaal van 2023 op $90 en de internationale organisatie verwacht dat de prijs in het eerste kwartaal van 2024 tot rond $81 daalt. De voornaamst reden voor de lagere prognose is de lager dan verwachtte economische groei. Toch komt de Wereldbank met een nuance. Als de oorlog in Israël tot een interstatelijk conflict escaleert, zou de prijs flink kunnen stijgen. Bij lichte escalatie voorziet de bank een stijging tot tussen $93 en $102. Mocht het conflict echt compleet escaleren, dan zouden prijzen zomaar tussen de $140 en $157 kunnen komen te liggen.

Sanctieverlichting op de tocht
Onzekerheid over de verlichting van de Amerikaanse sancties op Venezolaanse olie zorgde woensdag 1 november voor lichte opwaartse prijsdruk. Voor de verlichting stelde de Verenigde Staten één essentiële voorwaarde. Venezuela zou moeten zorgen voor democratische hervormingen. Het lijkt er echter op dat het Zuid-Amerikaanse land die voorwaarde heeft gebroken. Op dinsdag 30 oktober heeft het Venezolaanse hoge gerechtshof ingegrepen in de voorverkiezingen van de oppositie. Hoewel de Amerikaanse overheid nog niet op de gebeurtenissen in Caracas heeft gereageerd, lijkt de kans groot dat de export van Venezolaanse olie voorlopig niet wordt vrijgegeven.

Ook de dieselprijs maakte deze week een lichte daling door. Vrijdag 27 oktober werd diesel voor €139,49 per 100 liter verhandeld. Op dinsdag oktober daalde de prijs tot het laagste punt van de week, bij een stand van €137,06. Op woensdag 1 november was de prijs voor grote partijen diesel €137,50.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden