Shutterstock

Analyse Energie

Verwarmingsseizoen krijgt geen greep op gasprijs

15 November 2023 - Matthijs Bremer

De start van het verwarmingsseizoen heeft nog niet voor hogere prijzen gezorgd. Tot nu toe drukken verschillende meevallers zoals gunstig weer, een goed aanbod en minder impact van de oorlog tussen Hamas en Israël de prijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt is op het moment redelijk stabiel. Op woensdag 8 november werd gas voor €45,78 per megawattuur verhandeld. Een dag later (op donderdag 9 november) stond de gasprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €48,13. Daarna schommelde de prijs tussen de €46 en €48.

Het weer blijft de Europese gasmarkt gunstig gezind. Het heeft er alle schijn van dat het weer de komende tijd weinig zal veranderen. De komende weken blijft het relatief warm met temperaturen van rond de 10 graden of hoger. De verwachting is dat de verwarming voorlopig minder hard hoeft te werken dan anders. Daarnaast wordt er behoorlijk wat wind verwacht, waardoor de vraag naar gas voor het opwekken van elektriciteit wordt gedrukt. De verwachting is dat windkracht 3 in november het minimum is en op sommige momenten wordt windkracht 5 verwacht.

Het aanbod loopt ook redelijk door. De gasreserves zijn voor 99,8% gevuld en de LNG-leveringen lopen goed en de prijzen lijken niet te stijgen. De verwachting van databureau Kpler is dat de Europese importen vanuit de Verenigde Staten van 9,5 miljoen ton naar 10,12 miljoen ton stijgen. Hoewel ook de vraag uit Azië stijgt, zijn analisten van mening dat prijsstijgingen er op de korte termijn niet inzitten. De prijzen voor de uitvoer vanuit de Verenigde Staten (Neerlands belangrijkste exporteur) zijn op het moment rond de $16,50 per mmBtu en dalen licht. Begin september lagen deze prijzen nog boven de $25.

Impact Israël beperkt
Tenslotte meldde Chevron maandag 13 november gasleveringen vanuit het Tamarveld te hebben hervat. Het bedrijf verwacht dat de capaciteit binnen enkele dagen volledig hersteld is. De heropening komt niet als een verrassing. De productie was uit voorzorg stilgelegd, aangezien het gasveld slechts 25 kilometer van de Gazastrook af ligt en door de raketten van Hamas geraakt kan worden. Toch werd de laatste twee weken gemeld dat er kleine volumes door de pijplijnen stroomden.

Zo'n 20% van het Israëlische gas wordt in de regel geëxporteerd naar Egypte en Jordanië. Door de problemen rond Tamar werd het gas van het voornaamste exportveld, het Leviathan-veld, hoofdzakelijk voor de interne consumptie benut. Verschillende bronnen melden dat de uitvoer naar Egypte op het moment weer rond de 60% ligt. Dit is een gunstig teken voor de mondiale LNG-markt. In de regel is Egypte netto LNG-exporteur, maar de laatste maanden kampt Egypte juist met tekorten. Nu Egypte weer gas uit Israël ontvangt, groeit de kans dat Egypte de boel weer op orde krijgt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden