Shutterstock

Inside Financieel

Euro steeds sterker, tegenwind voor export

30 Juli 2020 - Wouter Baan

De euro is de afgelopen weken flink in waarde gestegen. Uitgedrukt in Amerikaanse dollars steeg onze munt in juli van €1,12 naar €1,18, het hoogste niveau in 2 jaar tijd. Voor de Europese (agrarische) export is dit geen gunstige ontwikkeling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lange tijd was er sprake van een stabiel beeld, maar de afgelopen weken is de eurodollar-koers overduidelijk aan een opmars begonnen. Een verdere stijging ligt bovendien in het verschiet, de ING bank voorziet tegen het einde van dit jaar een koers van €1,20.

Cocktail aan factoren
De stijging kent meerdere redenen. Zo ligt Amerika al langere tijd in een diplomatieke clinch met China, wat afgelopen week opnieuw de kop opstak. In de Chinese stad Chengdu is uit wraak een Amerikaans consulaat gesloten nadat in de Amerikaanse stad Houston (Texas) het omgekeerde had plaatsgevonden. Europa is verder met het steunpakket om de coronacrisis te bestrijden dan de VS, zo is althans de interpretatie van de markt. Ook dit zet de Amerikaanse munt onder druk. 

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs laat deze week weten dat de positie van de dollar als wereldmunt onder druk staat. Dit is af te leiden aan de goudprijs die tot een recordhoogte is gestegen en waarschijnlijk nog verder oploopt. De koers van de dollar wordt overigens bewust gedrukt door het stimuleringsbeleid van de FED, de centrale bank van Amerika. Een zwakke dollar komt de staatsschuld, die door de coronacrisis verder ophoopt, volgens de bank ten goede.

Braziliaanse reaal
De sterkere euro geeft een extra uitdaging voor Europese exporteurs op de wereldmarkt, bovenop de vraaguitval (voor veel producten) als gevolg van de verergerende coronapandemie. Niet alleen de dollar, maar ook de reaal van agri-grootmacht Brazilië is daardoor hard onderuit gegaan. Iets wat Europese exporteurs van vlees, granen en suiker ongetwijfeld merken gezien zij Braziliaanse exporteurs tegenkomen op dezelfde afzetmarkten. Dit geldt ook voor Amerikaanse handelaren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden