Op Google Earth zijn de cirkels waar beregend wordt met center pivots goed zichtbaar. Dit teeltgebied rond de plaats Hail beslaat 2.050 hectare aardappelen.
Het bedrijf waar broers Wilko en Piet Regnerus actief waren heeft 10.000 hectare akkerbouw. Totale bedrijfsgrootte is 35.000 hectare met voornamelijk vruchtbomen. Fotos: Piet Regnerus
Het aardappelareaal omvat 1.000 hectare. Voornamelijk van het ras Markies voor de fritesindustrie en tafelaardappelmarkt.
Daarnaast verbouwd het bedrijf uien. De opbrengsten liggen er rond 70 tot 80 ton per hectare.
Alles wordt beregend. Met het water wordt kunstmest bijgemegd. Dit koelt het gewas tevens af. Temperaturen lopen op tot 50 graden.
Het graan en luzerne wordt in kleine baaltjes geperst en verkocht aan melkveebedrijven en bedrijven met kamelen.
Een pompinstallatie voor 2 pivots. Het water komt van 250 meter diep en is 36 graden. De witte tank is 4.000 liter diesel. Kosten: 10 cent per liter.
Een groot deel van het bedrijf omvat bomen met voornamelijk dadels en olijven maar ook perziken.
Rema Machines heeft een looftrekker en wortelsnijdmachine ontwikkeld voor mechanische loofdoding.
De machine trekt het loof uit de rug en snijdt de grond los. Zo komt zuurstof in de rug, wat rhizoctonia helpt voorkomen. Vijand nummer 1 van deze aardappelen.
De loofdoding werd voorheen chemisch gedaan met 5 liter Reglone per hectare.
Het loof blijft op de ruggen liggen om uitdroging te voorkomen. Scherpe kluiten beschadigen de knol tijdens het rooien.
Voor de 6-rijige machine staat een 260 pk New Holland.
Rema startte vorig jaar met de machine in Nederland en verkocht ook enkele exemplaren in het buitenland. Dit is de eerste voor dit seizoen.
De rooitechniek is van het Amerikaanse Spudnik. Met hulp van voorraadrooiers worden 10 rijen per keer geoogst.
Het bedrijf beschikt over 3 van deze 6 rijige pootmachines. Volgend jaar komen er nog 3 bij. Het areaal groeit dan naar 2.000 hectare.
De luzerne- of graanstoppel wordt na de oogst losgetrokken. Vervolgens worden dan aardappelen gepoot. De rotatie is 1 op 3.