BASF

Aangeboden door BASF

'Signum sterk tegen alternaria en sclerotinia'

18 Juni 2019

Signum doet zijn reputatie als een effectieve fungicide in de aardappelteelt nog steeds eer aan. "In combinatieschema's tegen alternaria zie je het belang zelfs toenemen", meldt Bert Westhoff, aardappelspecialist bij BASF. Signum toont al jaren een betrouwbare werking tegen sclerotinia. Tevens staat de pyraclostrobine in Signum te boek als plantversterker die de eigen afweer van de aardappelplant ondersteunt.

"Vandaag de dag zie je dat combinatieschema's tegen alternaria net zo sterk zijn als de solo-middelen van vroeger. De telers die de alternaria-middelen nog solo in een schema gebruiken, doen zichzelf te kort", zegt Westhoff. "Dat de werking van de fungiciden langzaamaan afneemt, is van alle tijden, maar dat wil niet zeggen dat een goede bestrijding niet meer mogelijk is." In diverse proeven en praktijk ziet Westhoff dat preventieve schema's met Signum en Narita nog steeds een prima bescherming bieden.

Alternaria-schema’s
Voor alternaria-schema's in consumptieaardappelen adviseert Westhoff te beginnen met 2 keer Signum. "De eerste bespuiting moet dan worden uitgevoerd aan het begin van de bloei", zo stelt hij. "Meestal is dat rond de eerste week van juli. De tweede bespuiting kan in de derde week van juli plaatsvinden. Aansluitend is het dan het beste om in de eerste en derde week van augustus 2 keer een blok met Narita te doen."

Dat hij Signum vooraan zet, heeft een reden. "Pyraclostrobine in Signum heeft een toelating als plantversterker. Echter, weinig mensen weten dat. Deze stof zet de afweer van de planten op scherp. Hoe eerder je Signum toepast, hoe sterker het effect is." Een ander feit is dat de bloksgewijze toepassing (2+2) een beter resultaat geeft, in vergelijking tot Signum en Narita. Pakt het groeiseizoen lang uit, dan adviseert hij om af te sluiten met Narita (of, bij een heel lang groeiseizoen, Signum en Narita).

Eerder beginnen
Bij een strategie tegen sclerotinia ziet het adviesschema er hetzelfde uit, wel adviseert Westhoff om dan eerder te beginnen. "Bij sclerotinia is het belangrijk dat je de stengel raakt. Het is dus belangrijk te beginnen voor het gewas sluit." Dat advies is dit jaar helemaal op zijn plaats, want BASF heeft de eerste sclerotinia-waarschuwing al eind mei verstuurd. "De paddenstoeltjes zijn vroeg", bevestigt Westhoff. "En de omstandigheden voor sporulatie en infectie waren eind mei al aanwezig."

In pootaardappelen is alleen bestrijding van sclerotinia aan de orde. "Dit kun je met 3 à 4 keer Signum goed onder controle houden. Daarbij is het wel cruciaal om vroeg te beginnen. Op z’n laatst halverwege juni", zo stelt Westhoff. "Dan begint meestal de infectieperiode van sclerotinia. Ik ken telers die Signum meenemen vanaf de tweede phytophthora-bespuiting. Dat is een prima tactiek. Hoe eerder je begint, hoe langer je profiteert van de fysiologische effecten van de pyraclostrobine."

Niet-chemische teeltmaatregelen
Westhoff attendeert ook op een paar niet-chemische teeltmaatregelen. "Op lichte grond is schoffelen en aanaarden een optie. Je bestrijdt de paddenstoeltjes en elimineert daarmee de infectiebron. Ook moeten de telers het onkruid in de gaten houden. Boterbloem en paardenbloem zijn waardplant voor sclerotinia." Voor alternaria heeft Westhoff 1 belangrijke tip: "Zorg voor een vitaal gewas zonder gebrek verschijnselen. Alternaria is immers een zwakteparasiet."

Bert Westhoff, aardappelspecialist bij BASF.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden