Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 25

Verschil 2018 en 2019 wordt langzaam zichtbaar

18 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De knolzetting is volop aan de gang. De meeste percelen van de Boerenbusiness Gewastour staan in bloei of zullen aan het einde van de week bloeien. In vergelijking tot vorig jaar lopen de aardappelpercelen voorop wat betreft de knolzetting.

Op het aardappelperceel in Middenmeer (Noord-Holland) lijkt het op dit moment vanzelf te gaan. De groei zit er duidelijk goed in, want in 6 dagen tijd is het perceel gesloten in de rij. De knolzetting gaat nagenoeg gelijk op met vorig jaar. Daarentegen wordt op het aardappelperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) duidelijk dat de knolzetting verder ontwikkeld is dan in 2018. 

De knolzetting op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) loopt voor ten opzichte van 2018.

Op het Gewastourperceel in Hank (Noord-Brabant) beginnen de planten inmiddels te bloeien. Echter, het perceel is nog slechts voor 80% tot 90% gesloten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er vanaf 1 juni enorme hoeveelheden neerslag is gevallen. Ter vergelijking: in Scharendijke viel eind mei al regen, waardoor het gewas daar 1 week voor de bloei gesloten was.

Hoge potentie in Zeeland
De teler van het Gewastourperceel in Scharendijke (Zeeland) zegt dat het perceel flink wat potentie heeft, ten opzichte van vorig jaar. In deze week vorig jaar was er namelijk nog geen sprake van een gesloten perceel. Ook was er toen nog geen sprake van knolzetting.

Het gewas op het aardappelperceel in Scharendijke (Zeeland) is al ver ontwikkeld.

Mangaan en magnesium
Op het Gewastourperceel in Ens (Flevoland) wordt volgende week bloei verwacht. Het perceel is inmiddels wel gesloten. Om sterkere planten te krijgen, wordt binnenkort ook mangaan magnesiumnitraat toegediend. Op het perceel in Spijk (Groningen) wordt om dezelfde reden magnesium toegediend. Ook zal er KAS worden toegediend op dit perceel. 

De knolzetting op het perceel in Spijk (Groningen) is goed ontwikkeld en is er eerder bij dan vorig jaar. 

Ziektedruk phytophthora
De teler van het aardappelperceel in Dronten (Flevoland) blijft waakzaam de aankomende dagen. Door de hoge temperaturen en luchtvochtigheid stijgt de ziektedruk van phytophthora aanzienlijk. In een aantal regio's is  phytophthora gevonden. Ook het perceel in Dronten heeft de groei goed te pakken. "In 1 week tijd is er veel groei zichtbaar geweest", zo geeft de teler aan.

Via de weerdatapagina van de Gewastour is de actuele luchtvochtigheid en temperatuur inzichtelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden