Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 27

'Goed aardappelweer, mits je water hebt'

2 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Op veel aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour zijn afgelopen week de beregeningsinstallaties tevoorschijn gekomen. Maar, achteraf gezien bleek de temperatuur mee te vallen. Ook voor de aankomende week zijn de verwachtingen verre van extreem. "Het is simpelweg goed aardappelweer, al moet je dan wel over water beschikken."

Op 7 van de 10 aardappelpercelen die meedoen aan de Gewastour, is of wordt inmiddels beregend. Op het perceel met Innovator in Middenmeer (Noord-Holland) is 15 millimeter beregend, met als voornaamste doel de knollen goed te houden. Op het aardappelperceel in Dronten (Flevoland) wordt sinds vrijdag 28 juni beregend.

Op het Gewastourperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) lijkt het niet direct nodig om te beregenen. Maar, gezien de weersverwachtingen geen regen afgeven, wordt er toch preventief beregend. Hetzelfde is het geval op het perceel in Ens (Flevoland), waar maandag 1 juli 15 millimeter is beregend. Op de percelen in Escharen (Noord-Brabant) en Voorst (Gelderland) is inmiddels al voor de tweede keer beregend. 

Op het perceel in Dronten (Flevoland) is vrijdag 26 juni voor het eerst beregend. 

Extreme hitte 
Maandag 24 juni en dinsdag 25 juni was het erg warm op de percelen van de Gewastour. Dinsdag kwam de temperatuur zelfs overal in het land, met uitzondering van de Waddeneilanden, boven de 30 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen liet het gewas op een aantal percelen zijn loof hangen. 

Door de hoge temperaturen laat aardappelgewas op het perceel in Goor (Overijssel) zijn loof hangen.

Goed aardappelweer
Ondanks de hoge temperaturen en de angst voor droogte op de percelen, lijkt de rust wedergekeerd. De omstandigheden op de aardappelpercelen lijken gunstig, mits er beregend kan worden. De afgegeven temperaturen zijn bevorderlijk voor de groei. Daarbij speelt mee dat de dagen lang zijn, met veel zonuren. 

Op een enkel Gewastourperceel na, is vrijwel alle kunstmest toegediend. Naar verwachting komt deze, in combinatie met de beregening, snel beschikbaar. 

Op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) maandag 1 juni 440 Kg NK toegediend. 

Phytophthora
Op het Gewastourperceel in Ens (Flevoland) is phytophthora opgedoken. De ziektedruk in de regio rond dit perceel is hoog. Ook heeft het perceel een grote hoeveelheid loof (met veel jong blad), wat de kans op een besmetting vergroot. Om deze ziekte te bestrijden, wordt om de 7 dagen gespoten. Ook rond het aardappelperceel in Dronten (Flevoland) is de ziektedruk van phytophthora hoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden