Eigen foto

Gewastour Seminar

Wat blijkt uit tweede editie van de Gewastour?

16 September 2019 - Anne Jan Doorn

De tweede editie van de Gewastour van Boerenbusiness is op donderdag 12 september afgesloten met een seminar op de Aeres Hogeschool in Dronten. Tijdens het seminar werd onder meer seizoen 2019 besproken, maar werd ook vooruitgekeken naar de marktverwachtingen.

Net zoals bij de 'crop tours', hoort bij de afsluiting van de Boerenbusiness Gewastour een conclusie en de daarbij behorende prognoses. Tijdens het afsluitende seminar werd door de partners en de experts van DCA Groep ingegaan op de diverse fases van het groeiseizoen, de proefrooiingen en wat die proefrooiingen zeggen over de marktverwachtingen.

Alle partners die actief zijn geweest in het veld (Agrifirm, PlantCoaching, Hazera en Timac Agro), zijn het eens dat het groeiseizoen goed begon. Bij de aardappelen was vooral de bodemstructuur prima. Ook de opkomst in de uien was goed. Hoewel de droogte al gauw een issue werd, zorgden de ervaringen van vorig seizoen ervoor dat dat telers er bovenop zaten, wat betreft beregenen. Daardoor was het tal in de aardappelen goed.

Minder trips schade
Het verschil met vorig jaar is vooral dat de hitte en de droogte iets eerder in het jaar aanwezig waren, waardoor de gewassen nog in een fase waren waarin ze meer konden hebben. Jorik Dijksterhuis van Agrifirm meldt dan ook dat de tripsschade in uien in seizoen 2019 minder is. "We leren trips steeds beter kennen en de telers wisten dit jaar beter om te gaan met de hitte, waardoor de plaag zich minder snel ontwikkeld heeft."

Het ras Innovator, wat het ras is dat in de Gewastour gebruikt is, komt dit seizoen over het algemeen goed uit de bus. "Dat de Innovator nog goede nagroei vertoont, heeft alles te maken met de goede start. Als het ras het in het begin goed doet, dan kan het veel hebben. Vroeger poten kan dan ook verstandig zijn", aldus Philip Kroes van PlantCoaching.

Betere opbrengsten
Uit alle proefrooiingen van de Gewastour blijkt dat de opbrengsten beter zijn dan in 2018. De partners die meededen aan de Gewastour waren het hiermee eens: "Wat betreft de uien hebben we geen geweldig jaar gehad, al is het wel duidelijk beter dan vorig jaar", aldus Menno van der Vlies van Hazera.

Toch is het de vraag waarom de proefrooiingen van de Gewastour in het algemeen vaak vrij hoog uit zijn gekomen. Dat kan volgens de adviseurs onder andere verklaard worden door het feit dat de telers die meedoen hun uiterste best doen op de teelt. Er werd bijvoorbeeld vaak beregend op de percelen van de Gewastour.

Uit de laatste proefrooiing van de Boerenbusiness Gewastour is gebleken dat de gemiddelde opbrengst van de Innovators op 60,2 ton uitkomt. Dat betekent dat er nog forse nagroei is geweest na de proefrooiing van week 31, want toen bedroeg het gemiddelde 36,7 ton. Wat betreft de uien toont de proefrooiing grotere verschillen, maar komt het gemiddelde uit op 55,9 ton per hectare. Daarbij zijn er nog percelen waarop het gewas nog veel groeipotentie heeft.

Marktverwachtingen
De experts van DCA Groep gingen tijdens het seminar vooral in op wat de proefrooiingen zeggen over de marktverwachtingen. Ook werden diverse teelttechnische thema's besproken, die allemaal van invloed zijn op de opbrengsten van het gewas. Een ander thema dat uitgebreid besproken werd, was beregening. Moet je bijvoorbeeld wel of niet beregenen bij 40 graden Celsius? "Ik denk dat de druppeltjes op het blad bij zonnig weer gaan werken als vergrootglas, wat het effect van de hitte en zon op het gewas alleen maar groter maakt", aldus Kroes.

Tot slot werd ook ingegaan op de bewaring van het product. Het is voor Engie Koudetechniek echter nog niet duidelijk of het jaar 2019 een beter 'bewaarjaar' gaat worden dan vorig jaar. Daarentegen wordt wel verwacht dat de planten minder stress hebben gehad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden