Shutterstock

Gewastour Uien

Gewastour volgt dit jaar 7 uienpercelen

1 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar voor het eerst ook een aantal uienpercelen. Er worden in totaal 7 percelen uien gevolgd, welke verspreid door Nederland liggen. Een korte beschrijving van de percelen.

De uienpercelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour worden gedurende het groeiseizoen gevolgd. De informatie over bijvoorbeeld het zaaien, de opkomst en de proefrooiingen worden gedeeld op de pagina van de Gewastour.

Noorden van Nederland
In het noorden van Friesland, in Kimswerd, vinden we het eerste perceel, dat gelegen is op zavelgrond. Dit perceel 3 hectare groot en hier worden uien van het ras Centro gezaaid. De voorvrucht op het perceel is consumptieaardappelen. Er worden 4 eenheden per hectare gezaaid en daarnaast wordt het als een laat perceel omschreven.

Het tweede perceel ligt in Drenthe, waar de uienteelt de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Het perceel bevindt zich in Zweelo en is gelegen op zandgrond. Dit perceel is 6 hectare groot en er wordt het ras Vento gezaaid. Er worden daarbij 4,1 eenheden per hectare gezaaid, met als voorvrucht aardappelen. Doorgaans is dit een middenvroeg perceel.

Meerdere percelen in Flevoland
De Gewastour telt 3 uienpercelen in Flevoland. Het eerste perceel is het perceel van Aeres Farms. Dit perceel is 7,5 hectare groot en wordt door de studenten van de Aeres Hogeschool onderhouden. Op dit perceel, dat op kleigrond gelegen is, wordt het ras Hyway gezaaid. Dit is een middenvroeg perceel, met consumptieaardappelen als voorvrucht.

Het tweede uienperceel van de Boerenbusiness Gewastour bevindt zich in Zeewolde. Dit perceel ligt op zeekleigrond en hier wordt Hyfive gezaaid. Het uienperceel is 4,7 hectare groot en heeft als voorvrucht wintertarwe gehad. Normaal gesproken is dit een middenvroeg perceel.

Het derde, en eveneens laatste, perceel in de provincie Flevoland bevindt zich in Marknesse. Dit perceel is 3,5 hectare groot en heeft als voorvrucht suikerbieten gehad. Op dit perceel worden uien ras van het ras Dormo gezaaid.

Zuiden van het land
De provincie Zeeland is al jaar en dag het hart van de uienteelt. Daarom wordt ook hier 1 uienperceel gevolgd. Het eerste perceel vinden we in de plaats Kortgene, waar een perceel van 5 hectare wordt gevolgd. Op dit perceel worden uien van het ras Dormo gevolgd. Er worden 3,8 eenheden per hectare gezaaid, en het perceel bevindt zich op lichte zavelgrond. Het is een laat perceel, met wintertarwe als voorvrucht.

Het laatste perceel dat deelneemt aan de Boerenbusiness Gewastour, ligt in Oost-Brabant. Het perceel bevindt zich in Oeffelt, is 5 hectare groot en de grondsoort is een combinatie van lichte klei en zavel. Op dit perceel wordt het ras Vento gezaaid, met 1-jarig grasland als voorvrucht. Het perceel wordt omschreven als een vroeg perceel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden