Shutterstock

Gewastour Uien week 11

Geeft onstuimig weer de teler rust of spanning?

11 Maart 2019 - Steven de Rijk

Het onstuimige weer van afgelopen week heeft het werk op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour stilgelegd. Op de percelen elders in het land zijn al uien gezaaid, maar door de hevige regenbuien van de laatste dagen staan er veel plassen op het land.

Hoewel er plassen op het land staan, is er voor telers geen aanleiding om zich zorgen te maken over de percelen die meedoen aan de Gewastour van Boerenbusiness. "De uien hoeven namelijk niet eerder dan half april te zijn gezaaid", reageren enkele deelnemers laconiek. 

Reparatie om organische stof te verhogen
Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) is afgelopen jaar een sloot gedempt. Het zachte weer van de laatste dagen van februari is gebruikt om diverse reparatiewerkzaamheden uit te voeren; er is bijvoorbeeld 20 ton compost uitgereden en ingewerkt met de cultivator. Op dit perceel wordt al 5 jaar compost gebruikt, om het vocht ook in tijden van droogte beter vast te houden. 

Het perceel in Zeewolde (Flevoland) is in het najaar van 2018 geploegd, waardoor de bodemstructuur goed is. De ondergrond van het perceel was in de laatste dagen van februari nog (te) nat, waardoor het bewerken van het perceel afbreuk zou hebben gedaan aan de structuur.

Polysulfaat toedienen
In Kortgene (Zeeland) is polysulfaat gestrooid. De opslagplanten van de ondergeploegde groenbemester zijn bespoten, zodat ze kunnen afsterven. Zodra het perceel berijdbaar is, wordt het perceel zaaiklaar gelegd met een sneleg.

Voorlopig kunnen de zaaimachines nog even in de schuur blijven, gelet op de weersverwachtingen wordt er voor eind maart niet meer gezaaid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden