Agrifoto

Gewastour Uien week 16

Gewastourpercelen tonen droog zaaibed

15 April 2019 - Redactie Boerenbusiness

De percelen van de Boerenbusiness Gewastour zijn inmiddels gezaaid. De eerste uienpercelen waren vorige week gekiemd. Echter, door de droogte en kou van afgelopen week loopt het kiemproces op de andere percelen wat vertraging op.

Op de uienpercelen in Zeewolde (Flevoland) en Kimswerd (Friesland) zijn dinsdag 9 april de uien gezaaid. Op beide percelen werden ze op bedden van 1,5 meter gezaaid, met 5 rijen. Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) zijn de uien woensdag 10 april gezaaid.

Voor het zaaien op het perceel in Zweeloo is eerst vloeibare kunstmest toegediend, dat vervolgens is ingewerkt met een cultivator. De uien zijn hier gezaaid op bedden van 1,8 meter, met 7 rijen.

Het toedienen van vloeibare kunstmest (NatuC) op het perceel in Zweeloo.

Beregenen
Op het overgrote deel van de Gewastourpercelen is het zaaibed droog. In Zeewolde is het perceel afgelopen weekend zelfs al beregend, om zo het vochtgehalte in het zaaibed te verhogen. De omstandigheden voor het ontkiemen zijn wel gunstig. Het vochtgehalte in het bed is hoger, vooral door het toedienen van vloeibare kunstmest.

Ook op het uienperceel in Tollebeek (Flevoland) wordt overwogen om te beregenen, voornamelijk omdat er momenteel een kans bestaat dat het zaad droog komt te liggen.

Het beregenen van de gezaaide uien op het perceel in Zeewolde.

Luchtvochtigheid
Ook de drogende wind van de afgelopen dagen heeft een invloed op het vochtgehalte in het bed. De luchtvochtigheid op de percelen is sinds de eerste week van april gedaald van 90% tot 65%. Sinds het weekend lopen deze percentages weer op richting de 75%.

Je kunt de luchtvochtigheid op de percelen ook live volgen middels de weerdatapagina van de Gewastour.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden