Agrifoto

Gewastour Uien week 17

Begint tweewassigheid een rol te spelen?

23 April 2019 - Redactie Boerenbusiness

De temperaturen waren afgelopen week aanzienlijk hoger dan in de week daarvoor. Op diverse percelen van de Gewastour is daarom beregend, om zodoende het kiemen te stimuleren. Op alle percelen is zaad ontkiemd, waarbij tweewassigheid een rol kan spelen. 

De gemiddelde temperatuur op de uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour steeg over de afgelopen dagen met ongeveer 5 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur op het perceel in Escharen kwam maandag 22 april boven de 17,5 graden Celsius uit. 

De gemiddelde temperatuur op 4 van de Gewastourpercelen, gemeten door de weerpalen van Sencrop. 

Beregenen 
Op de 3 percelen in Flevoland is inmiddels beregend. Op het uienperceel in Tollebeek is 12 millimeter per hectare toegediend en in Zeewolde en Dronten is dat 15 millimeter per hectare. De helft van het uienperceel in Dronten is zelfs voor een tweede keer beregend.

Op het uienperceel in Zweeloo (Drenthe) is voor het zaaien nog vloeibare kunstmest toegediend. Hierdoor is de grond op dit Gewastourperceel wat vochtig. Het zaad is binnen 10 dagen ontkiemd. 

Een ontkiemd uienzaadje (na 10 dagen) op het perceel in Zweeloo.

Tweewassigheid
Ook op alle andere percelen is het zaad inmiddels ontkiemd. Het kiemen van de zaden die ondieper liggen, laat nog op zich wachten. Het verschil tussen de ontkiemde zaden en de zaden die nog moeten ontkiemen, is klein. Hierdoor kan er nog niet direct gesproken worden over tweewassigheid.

Op eerder gezaaide uienpercelen wordt tweewassigheid wel voorzichtig genoemd. In Kortgene (Zeeland) staat een gedeelte van de uien al boven, terwijl een ander gedeelte van het zaad nog niet eens ontkiemd is. Ook in Oeffelt (Noord-Brabant) staan de uien boven. De verwachting is dat de voorspelde regen van aankomende week herstel brengt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden