Shutterstock

Gewastour Uien week 20

Nachtvorst remt groei van uien

13 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

De uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour kunnen wel wat hogere temperaturen gebruiken. De weerpalen in het oosten van Nederland registreerden maandag 13 mei namelijk temperaturen nabij het vriespunt. Ondanks deze kou, wordt er wel veel gemak ervaren.

De weerpalen op de uienpercelen van de Gewastour van Boerenbusiness registreren vanaf donderdag 9 mei een daling van 2 tot 3 graden Celsius in de gemiddelde temperatuur. In het oosten van het land registreerden de weerpalen in de nacht van zondag 12 mei op maandag 13 mei temperaturen rond het vriespunt.

In het oosten van het land registreren de weerpalen temperaturen rond het vriespunt. 

Vorst aan de grond
De weerpalen staan ongeveer 1,5 meter boven het maaiveld, maar aan de grond heeft het op verschillende plaatsen flink gevroren. Rond Twente is zelfs een temperatuur van -6,4 graden Celsius gemeten. Als we naar de uienpercelen van de Gewastour kijken, dan zien we dat alleen in Oeffelt (Noord-Brabant) vorst aan de grond is geweest. De verwachting is dat de uien hier geen schade hebben opgelopen, al wordt de groei wel afgeremd.

Echter, willen we meer groei zien, dan zijn op de uienpercelen wat hogere temperaturen gewenst. Op de meeste percelen wordt ondertussen eerste pijpje geteld. Op het uienperceel in Kortgene (Zeeland) wordt zelfs al het tweede pijpje waargenomen. 

Op het perceel in Kortgene (Zeeland) worden al 2 pijpjes waargenomen. 

Veel gemak
De rustige en vaste weersomstandigheden leveren vooral veel gemak op voor de onkruidbestrijding. In veel van de gevallen kan er namelijk op het gewenste moment onkruid worden bestreden. 

In Zweeloo (Drenthe) is op 9 mei Chloor en Stomp gespoten, vlak voor de regen. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden