nitpicker / Shutterstock.com

Aangeboden door Bayer

Adulten en larven van trips gesignaleerd in zaaiuien

9 Juni 2019

Momenteel worden op diverse percelen trips gevonden in de zaaiuien. Naast adulten, worden in het hart van de plant ook de eerste larven gevonden. De meeste zaaiuien hebben op dit moment 3 tot 5 pijpjes, afhankelijk van het zaaitijdstip.

Diverse percelen staan wat onregelmatig, wat voornamelijk veroorzaakt is door de neerslag die na het zaaien is gevallen. Dat heeft tevens gezorgd voor korstvorming. De groei staat er op de meeste percelen overigens wel goed op, wat vooral belangrijk is bij de goede effectiviteit van Movento en Batavia (middelen tegen trips). Beide producten bevatten de actieve stof 'spirotetramat'.

Een goede opname van de actieve stof in het blad is essentieel voor een goede effectiviteit. Spirotetramant wordt zowel opwaarts als neerwaarts naar de groeiende plantendelen getransporteerd. Dit maakt dat de jonge larven die zich schuilhouden in de schacht van de uien, goed bereikt kunnen worden.

Jonge trips, welke zich schuilhoudt tussen de bladen van de ui. 

Door de lokale (onweers)buien zijn landelijk grote verschillen ontstaan in de neerslaghoeveelheden. Sommige percelen met tweedejaars plantuien laten vanwege de droogte al gele bladpunten zien. Is er de mogelijkheid om te beregenen, neem dit dan zeker in overweging. Dit om het gewas goed aan de groei te houden.

Movento en Batavia
Bij de aanwezigheid van adulten (en mogelijk de eerste larven) is nu het moment om een bespuiting uit te voeren met het middel Batavia SC met olie of Movento OD. Vanuit proeven zien we dat de combinatie Batavia SC en olie maakt dat er meer actieve stof in de plant opgenomen wordt dan met Movento OD. Dit vooral onder de kritische omstandigheden waar de opname van middelen wordt bemoeilijkt door een dikke waslaag. Meer actieve stof in de plant, betekent tevens een betere effectiviteit.

De olie die in deze proeven werd gebruikt, is Robbester (een veresterde koolzaadolie). Movento en Batavia zijn veilig voor de nuttige insecten en spaart de natuurlijke vijanden van trips. Staan er nog toepassingen met herbiciden gepland, pas deze dan eerst toe (voor de tripsbestrijding). De olie heeft een effect op de waslaag van de ui, wat de herbiciden wat scherper kan laten reageren.

Adulten
Bij de aanwezigheid van veel adulten kan ook worden overwogen om een bespuiting uit te voeren met Flipper. Gebruik voldoende water (meer dan 600 liter per hectare), toepassen met een grove druppel en controleer het uitgangswater op hardheid (maximaal 16,8°dH).

Batavia SC
- Spirotetramat SC 100 gram per liter.
- Dosering 0,75 liter per hectare.
- Olie (2,0 liter per hectare Robbester) toevoegen, noodzakelijk voor betere opname.
- Goed groeiend gewas.
- Minimaal 300 liter water per hectare.
Movento OD
- Spirotetramat OD 150 gram per liter.
- Dosering 0,50 liter per hectare.
- Geen hulpstoffen toevoegen.
- Goed groeiend gewas.
- Minimaal 300 liter water per hectare.

Bezoek voor meer informatie de website van Bayer.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden