Eigen foto

Gewastour Uien week 27

Extreme hitte niet negatief voor uienpercelen

1 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De temperatuur steeg afgelopen week tot boven de 30 graden Celsius. Op de meeste uienpercelen van de Gewastour daalde de temperatuur echter na dinsdag 25 juni weer. Welke invloed heeft deze hitte gehad op de percelen van de Gewastour van Boerenbusiness?

Op 4 van de 7 percelen van de Gewastour Uien is vorige week beregend, onder meer op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant). Hier werd al voor de tweede keer na de opkomst beregend. Ook op het perceel in Dronten (Flevoland) werd beregend. Echter, gezien de weerpaal van Sencrop hier aan de rand van het perceel staat, wordt de hoeveelheid water niet meegerekend.

Op het uienperceel in Kortgene (Zeeland) kan niet worden beregend. Het begint op het perceel dan ook langzaam droger te worden. "Aan het einde van de week zouden we best een buitje kunnen gebruiken, maar dat zit er naar verwachting niet echt in" zo zegt de teler. 

Toch groei
Ondanks de extreme hitte van vorige week staan de Gewatourpercelen er goed voor. Op de meeste uienpercelen tonen de uien inmiddels 5 pijpjes of meer. Op het uienperceel in Kimswerd (Friesland) tellen de planten 4 tot 5 pijpjes en op het perceel in Tollebeek (Flevoland) 3 tot 5.

Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) is inmiddels al het zevende pijpje in opkomst. Dit is ook het geval op het perceel in Kortgene (Zeeland), maar hier zijn door tweewassigheid ook plantjes met 3 à 4 pijpjes zichtbaar. In vergelijking tot vorige week betekent het dat er afgelopen week op ieder perceel 1 pijpje bij is gekomen. 

Bolvorming
Op het uienperceel in Zweeloo (Drenthe) wordt de bolvorming duidelijker, al zit er aan de zijkant van het perceel wel een plek waar de planten iets minder staan. Ook op de percelen in Oeffelt (Noord-Brabant) en Dronten (Flevoland) komt de bolvorming op gang. Op het uienperceel in Tollebeek (Flevoland) en Kortgene (Zeeland) wordt aankomend weekend de eerste bolvorming verwacht. 

Ziektedruk
Van trips is weinig sprake op de Gewastourpercelen. Op het perceel in Zeewolde (Flevoland) wordt het aantal trips gemonitord door middel van een vangplaat van Agrifrim. Hier werden afgelopen week 3 tripsen gevonden. Op het perceel in Kortgene (Zeeland) wordt naar verwachting aan het einde van de week een tripsbespuiting gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden