Eigen foto

Gewastour Uien week 31

Doet hittegolf uienpercelen versneld afrijpen?

29 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Op een aantal uienpercelen van de Gewastour begint het loof te strijken. Het is echter moeilijk te zeggen of de ontwikkeling hiervan versneld is door de extreme hitte. Daarbij zijn er wel percelen waarop (door de extreme hitte) schade is opgetreden aan het loof.

Op de uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour is (waar mogelijk) vorige week ook beregend. In sommige gevallen is 's nachts beregend, om zodoende verbranding van het gewas te voorkomen. Het beregenen zorgt niet alleen voor een goede vochtvoorziening, maar voorziet eveneens in het koel houden van de bodem en het uiengewas. 

Op het uienperceel in Kortgene (Zeeland) kan niet worden beregend. Het gewas heeft afgelopen week lichte schade opgelopen aan de punten van het loof. Zaterdag 27 april op zondag 28 april viel op het perceel ruim 16 millimeter neerslag, waardoor de planten inmiddels opfrissen. Op enkele plekjes na, strijken de uien nog niet. Daardoor wordt er nog enige groei van het loof verwacht. 

Op het perceel in Kortgene (Zeeland) is er door de extreme hitte verbranding van het loof opgetreden.

De percelen in Zweeloo (Drenthe) en Oeffelt (Noord-Brabant) beginnen te strijken. Op deze uienpercelen is inmiddels 5 keer beregend en de zesde keer zal in Zweeloo komende week volgen. Het strijken van deze percelen begint in de hoeken, al zal ook de rest van het perceel binnenkort gaan volgen. 

Op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) begint het loof te strijken.

Maatvoering
Op het uienperceel in Zweeloo komt de bovenmaat tussen de 40 en 50 uit. Toch zijn er eveneens plekken waar de uien nog fijner zijn, maar op die plekken lijken de planten voorlopig door te groeien. Op het perceel in Kortgene (Zeeland) is het verschil tussen de maatvoering groter. Daar zijn bollen tussen de 30 en 40, maar ook planten die pas net vormen. 

De tweewassigheid in Kortgene is kort na het zaaien ontstaan. Over maart viel in Zeeland namelijk bijna de helft minder neerslag dan in de andere delen van Nederland. Hierdoor had het hoger liggend zaad onvoldoende vocht tot beschikking. De eerste regenbui van enige omvang viel pas 26 april, wat 28 dagen na de zaaidatum is. 

Ziektedruk van trips
Op de meeste percelen valt de ziektedruk van trips mee. Op het perceel in Zweeloo zijn tot nu toe geen trips gevonden. Dit kan komen doordat er minder uienpercelen te vinden zijn in dit gebied, maar ook omdat in deze regio geen bewaring plaatsvindt. Op het perceel in Kimswerd (Friesland) is 1 keer een bestrijding uitgevoerd, maar mede door het beregenen is de tripsdruk op dit perceel erg laag. Wel zijn er in de regio trips in percelen met plantuien of sjalotten gevonden, maar die percelen zijn inmiddels gerooid.

Op het perceel in Kortgene is de laatste bespuiting voorlopig uitgevoerd. Tijdens een ronde door het perceel werden er nauwelijks tot geen trips gevonden. Op het perceel in Zeewolde (Flevoland) is de situatie enorm anders. Op de vangplaat van Agrifrim is afgelopen week een verhoging van de tripsdruk waargenomen. In het gewas zelf is de druk echter nog niet toegenomen, maar dat kan komen omdat de insecticiden nog steeds bescherming bieden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden