Eigen foto

Aangeboden door Agrifirm

Timing MH-bespuiting voor optimale bewaarkwaliteit

5 Augustus 2019

De eerste MH-bespuitingen op zaaiuien zijn uitgevoerd. Het bepalen van het juiste spuitmoment is dit jaar lastiger dan in een gemiddeld jaar. "De onregelmatigheden in de percelen en droge omstandigheden vragen extra aandacht", vertelt Erwin Boogaard, teeltspecialist van Agrifirm.

De MH-bespuiting is volgens hem de belangrijkste bespuiting in de uien. Een goed uitgevoerde bespuiting (op het juiste moment) zorgt voor een goede kiemrust en dat bepaalt voor een groot deel de bewaarbaarheid van de uien. "Je wilt je in januari of februari niet laten verrassen door spruiten in je bewaring. Dan heb je een onverkoopbaar product."

Een geslaagde MH-bespuiting begint met het zo egaal mogelijk laten groeien van het gewas. Dan is het ideale moment van bespuiten het gemakkelijkst te bepalen. Dit jaar echter zijn er veel percelen waarbij de eerste hoek uien al volledig is gestreken, terwijl de rest van het perceel nog recht overeind staat. Dergelijke onregelmatigheden hebben verschillende oorzaken. Pleksgewijs kan de opkomst zijn tegengevallen. Een dunnere stand zorgt ervoor dat de uien langer doorgroeien. Groeivertraging kan ook ontstaan door een aaltjesaantasting. "Een perceel met extremen kun je ook opknippen", zegt Boogaard.

Het eerste signaal dat de MH-bespuiting eraan komt, is het strijken van de eerste uien. "De nekken van de uien gaan slapper voelen, ze hebben niet meer de volle kracht die ze daarvoor hadden." Dan komt het erop aan om het juiste moment te kiezen. "Te laat spuiten betekent niet de maximale kiemrust. Voor een goede werking moet het middel in de bolbodem terecht komen en daarvoor moet het gewas nog twee weken lekker doorgroeien. En bij te vroeg spuiten worden de uien niet hard. Dan blijven ze voos."

Bladloze rok zoeken
De uiensector gebruikt drie verschillende manieren om het optimale spuitmoment te bepalen. "Globaal zit je vrijwel altijd goed als 10 tot 30 procent van de uien is gestreken", zegt Boogaard. Het is wel opletten of de uien dan echt zijn gestreken. "Door een bui of sterke wind kan het gewas ook gaan platliggen. Dan is het strijken geen goede richtlijn meer om de bespuiting te timen."

Een bladloze rok groeit met zijn neus niet door de nek van de bol.

Een tweede methode voor het bepalen van de bespuiting is het beoordelen van de verhouding tussen boldikte en nekdikte. Die verhouding moet 3 op 1 zijn. "Mijn ervaring is dat je in sommige jaren en bij sommige rassen daar niet voldoende mee uit de voeten kunt. Dan blijf je te lang wachten", zegt Boogaard.

De teeltspecialist geeft de voorkeur aan het doorsnijden van uien. "Kijk of de ui een bladloze rok heeft. Dat is het meest betrouwbare criterium." Een bladloze rok is de rok die niet door de nek naar boven groeit maar waarvan de top, de neus, in de bol blijft zitten. Deze zorgt voor de bolling van de ui. Zit er een bladloze rok in de ui, blijft de ui dus niet voos. Bovendien is het gewas dan nog vitaal genoeg om de MH op te nemen en naar de bolbodem te transporteren.

Goede spuitomstandigheden
Voor de goede opname van MH moet het gewas goed aan de groei zijn en moet het na de bespuiting 10 uur droog blijven. "Bij wisselvallig weer is de opname goed maar is het soms spannend of het middel voldoende aandroogtijd krijgt. Die aandroogtijd kun je verkorten door een hechter als Bond toe te voegen."

Is het erg droog, zoals dit jaar voorkomt, dan is het gewas niet goed genoeg aan de groei. Beregenen voorafgaand aan de bespuiting is dan een goede optie. Wie niet kan beregenen, moet wachten. "Onder droge omstandigheden kun je ook langer wachten; totdat maximaal 50% van de uien is gestreken", zegt Boogaard. "Probeer dan in de avond voor een dauwnacht te spuiten. Net voordat de dauw invalt. Het middel heeft dan behoorlijke kans om opgenomen te worden voordat het de volgende dag weer heet en droog is."

Apart spuiten
Omdat de MH-bespuiting zo bepalend is voor de bewaarkwaliteit van de uien, adviseert Boogaard om altijd apart te spuiten. "Je wilt niet dat een ander middel, bijvoorbeeld een insecticide, de opname van je MH in de weg zit. Daarvoor is het een te belangrijke bespuiting."

Het middel moet goed worden opgenomen en daarvoor moet elk uienpijpje de maximale bedekking krijgen. Dat betekent: spuiten met veel water en een fijnere druppel. Rond 400 liter water per hectare en een 03 of 04-dop bij een standaard spuitmachine geven een goed resultaat.

Bij onregelmatig strijken van het perceel is het moeilijk om het optimale moment voor de MH-bespuiting vast te stellen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden