Special Gewastour week 32

Week van uitersten in de Gewastour

10 Augustus 2018 - Frank Vermeulen

Week 32 kan bestempeld worden als een week van 2 uitersten. Er was officieel sprake van een tweede hittegolf, maar er viel ook regen. Hoe warm werd het op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour, en welk perceel ontving de meeste neerslag?

Van elk perceel is vorige week 4 strekkende meter gerooid en de opbrengsten lopen erg uiteen. Ook de gemeten onderwatergewichten tonen extremen. Op de percelen in Fijnaart, Hank, Escharen en Bocholtz steeg de maximumtemperatuur het vaakst boven de 30 graden Celsius uit. 

In Bocholtz werd sinds 1 augustus 5 dagen een maximumtemperatuur van boven de 30 graden Celsius gemeten, met op dinsdag 7 augustus een uitschieter naar 35 graden Celsius. Op die dag werd overigens op elk perceel dat meedoet aan de Gewastour een temperatuur van boven de 30 graden Celsius gemeten.

Koelte in Zeeland
In Scharendijke was het afgelopen week (relatief gezien) het koelst. Op dit perceel kwam de gemiddelde temperatuur uit op 20,4 graden Celsius. De verschillen tussen de percelen waren afgelopen kleiner dan in eerder weken. Op het warmste perceel (Bocholtz) werd een gemiddelde temperatuur gemeten van 22,8 graden Celsius. De overige percelen schommelden tussen de 20,6 en 22 graden Celsius.

Ook als we naar de gemiddelde temperaturen kijken, zien we terug dat dinsdag 7 augustus een warme dag was. Op de percelen in Fijnaart, Hank en Bocholtz kwam de gemiddelde temperatuur namelijk boven de 25 graden Celsius uit. 

Veel neerslag in Escharen
Op donderdag 9 augustus sloeg het weer iets om en was er in het land sprake van diverse buien. Daarbij zijn de neerslaghoeveelheden in de eerste dagen van de maand augustus heel divers. In Scharendijke viel bijvoorbeeld 2,8 millimeter, terwijl er in Escharen de afgelopen dagen in totaal 73,4 millimeter is gevallen. 

Ook de regionale verschillen zijn groot. In Spijk viel 22,4 millimeter regen, terwijl het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder, wat slechts 25 kilometer verderop ligt, maar 2,8 millimeter regen kreeg.

Perceel Aantal millimeter (04 aug - 09 aug)
Escharen 73,4
Marknesse 34,5
Fijnaart 28,2
Biddinghuizen  25,7
Spijk 22,4
Scharendijke 22,1
Bocholtz 19,1
Middenmeer 16,3
Hank 9,1
Johannes Kerkhovenpolder 2,8
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden