Special Gewastour week 35

Heeft regen nog nut gehad voor de Innovators?

31 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

In het weekend van 25 augustus is op de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour behoorlijk wat neerslag gevallen. De regen was op sommige percelen nuttig, maar dat geldt niet voor alle percelen. Dit omdat de planten daar al doodgespoten zijn.

In het zuiden van het land is aan het begin van week 35 de meeste regen gevallen. Op het perceel in Scharendijke hebben de planten, waarbij nog groen loof te vinden was, misschien wat profijt gehad. Op dit perceel viel 25 augustus ongeveer 35 millimeter. Echter, het perceel is hier al voor een groot deel afgestorven en daarnaast zijn sommige stengels compleet verschroeid.

Dat de groei al uit het gewas is, betekent wel dat er geen doorwas is gevonden. Het andere perceel in het zuidwesten van het land (Fijnaart) heeft ook niet te maken gehad met doorwas.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het aantal knollen onder 3 planten (21 stengels) in Fijnaart.

Gewas is op zijn retour
Als we meer naar het zuidoosten van het land kijken, bijvoorbeeld in Escharen, dan is te zien dat het gewas al duidelijk op zijn retour is. Met de regen die gevallen is, hoeft in ieder geval niet meer beregend te worden. Daarnaast is de verwachting dat er nog wel wat kilo's aan de planten komen, al wordt het toedienen van bladmeststoffen wel bijna gestopt.

Op het perceel in Biddinghuizen staan de aardappelen er nog verbazingwekkend goed op. Daarnaast zijn grote delen van het perceel nog redelijk groen. Sinds de laatste proefrooiing zijn er nog wel redelijk wat kilo's onder gegroeid. Over 2 weken wordt op dit perceel de ATH-proefrooiing gedaan.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het redelijk groene gewas op het perceel in Biddinghuizen, met de knollen van 1 plant.

In het noorden van het land is afgelopen weekend minder regen gevallen dan in het zuiden van het land. Toch was de regen die er viel (20 millimeter) op het perceel in Marknesse wel van belang. De groei van het gewas zit er namelijk nog een beetje in. De planten zullen pas over 2 weken doodgespoten worden. Daarnaast wordt in het perceel vrijwel geen doorwas gevonden, alleen wat spuitsporen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Op het perceel in Marknesse zit de groei nog in het gewas.

Uiterste noorden
In het uiterste noorden van Nederland had de regen van afgelopen weekend voor het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder niet veel nut meer. Het gewas op dit perceel is bijna compleet verschroeid. Vrijdag 31 augustus is het gewas doodgespoten.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het gewas in de Johannes Kerkhovenpolder is bijna geheel afgestorven.

Boerenbusiness organiseert op de AgroTechniek Holland een seminar, als afsluiting van de Gewastour. In het seminar wordt een analyse gegeven van het groeiseizoen, de prijsontwikkeling en wordt een prognose van de opbrengst gepresenteerd.

De abonnees met een aardappelmarktabonnement ontvangen per e-mail een persoonlijke uitnodiging voor het seminar. Heeft u geen uitnodiging gehad? Neem dan gerust contact op met j.mojet@boerenbusiness.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden