Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 19

Aardappelpercelen breken door

7 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

De eerste aardappelpercelen van de Gewastour breken door. Daarnaast staan ook de eerste bladeren boven. De stemming op de percelen is over het algemeen droog, al is op een aantal percelen nog wel voldoende vocht onderin de rug.

Op de aardappelpercelen in Scharendijke (Zeeland) en Escharen (Noord-Brabant) breken de Innovators door. De aardappelplanten op het perceel in Escharen bevinden zich in een verder stadium, ondanks het feit dat het perceel in Scharendijke 4 dagen eerder is gepoot.

Op het perceel in Escharen zijn de eerste bladeren inmiddels al gevormd. Deze kleine voorsprong is ontstaan doordat zandgrond doorgaans sneller warm is dan kleigrond. Voor de verdere ontwikkeling wordt er uitgekeken naar hogere temperaturen, met regelmatig een bui. 

Op het perceel in Scharendijke (Zeeland) braken de planten maandag 7 mei 2019 door. 

Frezen valt niet mee door droogte 
Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) werden vrijdag op 3 mei de ruggen gefreesd, wat ruim 2 weken na het poten is. Het viel hier niet mee om een stevige rug te vormen. Dit omdat er vanaf eind april slechts 4 millimeter regen op het perceel is gevallen, terwijl er gemiddeld over de andere percelen 12 millimeter regen viel.

Op het Gewastourperceel in Middenmeer viel het niet mee om een stevige rug te vormen.

Op het Gewastourperceel in Spijk (Groningen) werden maandag 7 mei de ruggen gefreesd, wat 11 dagen na het poten is. Circa 4 dagen eerder is het perceel bemest met 800 liter Nts per hectare.

Op het perceel in Spijk zijn de ruggen 12 dagen na het poten gefreesd. 

Werkzaamheden uitgesteld door droog weer
Op alle aardappelpercelen is een regenbui wenselijk, ondanks dat er op een aantal percelen nog wel vocht in de rug aanwezig is. Het perceel in Dronten (Flevoland) kan nog niet gefreesd worden, vanwege de droogte. Inmiddels is wel kunstmest gestrooid, maar deze komt niet beschikbaar totdat er regen valt of beregend wordt.

Op het perceel in Hank (Noord-Brabant) is er kunstmest toegediend in de rug, waardoor het direct beschikbaar is voor de kiemen. Die dit op kunnen nemen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox