Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 21

Verschil pootdata klein ten opzichte van vorig jaar

21 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Als we kijken naar de Gewastourpercelen van 2018, dan blijkt dat er dit seizoen een minder groot verschil is in de pootdata. Ook lijkt het erop dat de aardappelen, ondanks de kou, niet later dan normaal bovenkomen.

Ook vorig jaar deden er 10 percelen Innovator mee aan de Gewastour. De pootdata liepen toen ver uiteen. Tussen het eerste en laatste perceel zat ruim 1,5 maand verschil. Dit jaar zijn alle percelen tussen 6 en 29 april gepoot.

  Pootdatum 2018 Pootdatum 2019
Noord Tussen 21 april en 16 mei 26 april
Midden Tussen 29 maart en 28 april Tussen 18 april en 23 april
Zuid Tussen 10 april en 15 mei  Tussen 6 april en 29 april 

Opkomst
Op het Gewastourperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) en op het perceel in Voorst (Gelderland) staan de aardappelen ondertussen ook al boven. Op het perceel in Dronten (Flevoland) worden de aardappelen binnen een aantal dagen boven verwacht. De aardappelen op het Gewastourperceel in Goor (Overijssel) breken inmiddels door. 

Op het aardappelperceel in Dronten viel zondag 19 mei zo'n 27 millimeter regen. Deze regenbui werd met open armen ontvangen. De aankomende dagen kunnen de ruggen op het perceel eindelijk worden gefreesd. 

De planten op het perceel in Dronten staan op doorbreken. 

Op het Gewastourperceel in Goor breken de aardappelen door. Helaas viel er op dit perceel geen neerslag. Er is momenteel nog wel wat vocht in de rug aanwezig. Echter, als de regen vanaf nu meerdere malen wegblijft, dan kan de situatie wel kritiek worden. 

Op het perceel in Goor breken de aardappelen door. 

Weinig verschil
In de opkomst is, in vergelijking tot voorgaande jaren, weinig verschil te bemerken. Het doorkomen van de aardappelen ligt circa 4 weken na het poten. Het perceel in Escharen (Noord-Brabant) kwam in verhouding tot de andere percelen wel snel: na ruim 3 weken. De aardappelen kwamen op de andere percelen na 28 tot 35 dagen door. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden