Eigen foto

Gewastour Uien week 28

Bolstadium op uienpercelen bereikt

8 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het is deze week rustig op de uienpercelen van de Gewastour. De gewassen groeien geleidelijk door en nog elke week komen er pijpjes bij. Ook deze week is op een aantal percelen de start van de bolvorming waar te nemen. Daar waar het mogelijk is, worden de percelen beregend.

Op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) is in de afgelopen 3 weken al 3 keer beregend. Daarnaast is afgelopen week de laatste stikstofbemesting gedaan. De bolvorming is behoorlijk op gang. In vergelijking tot andere percelen, lijkt dit perceel het verst ontwikkeld. 

De uien op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) zijn ver ontwikkeld. 

Eerste tripsbespuiting in Kimswerd
Op het Gewastourperceel in Kimswerd (Friesland) is 1 keer beregend voor opkomst en 2 keer na opkomst. Als het in de komende dagen droog blijft, dan zal er voor de derde keer worden beregend. Vorige week is opnieuw een pijpje ontstaan, waardoor op het moment op dit perceel 5 à 6 pijpjes geteld worden.

De grootste planten beginnen al met de bolvorming en de rest zal naar verwachting in de komende week volgen. In dit perceel (en in de percelen in de omgeving) zijn enkele trips waargenomen. Daarom wordt komende week de eerste tripsbespuiting gedaan. 

De uien op het perceel in Kimswerd (Friesland) tellen 5 tot 6 pijpjes. 

Achterstand door hagelschade
Op het perceel in Zeewolde (Flevoland) is ook 1 keer voor opkomst en 2 keer na de opkomst beregend. Onderin het perceel lijkt er minder vocht aanwezig te zijn. Ook op dit perceel is het afwachten of er deze week nog beregend moet worden. "De planten hebben een achterstand van 2 tot 3 weken door de hagelbui", zo constateert de teler. Dit heeft overigens ook een voordeel. De planten hadden namelijk minder bladoppervlak en zijn de warme dagen relatief goed doorgekomen. 

De uien op het perceel in Zeewolde (Flevoland) ontwikkelen zich goed.

'Meer loof dan vorig jaar'
De uien op het perceel in Tollebeek (Flevoland) zijn tot op heden slechts 1 keer beregend: voor de opkomst. Als dit perceel in de komende dagen geen regen ontvangt, dan wordt er vrijdag 12 juli  beregend. De uien op het perceel tonen 5 à 6 pijpjes. Op het perceel is de bolvorming op gang. "In vergelijking tot vorig jaar staat er iets meer loof op het gewas", geeft de teler aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden