Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 28

Regen valt, maar haspels blijven draaien

9 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Op de percelen van de gewastour 'is en blijft het droog', zo stelt 1 van de gewastourtelers. Ook de regen van afgelopen weekend heeft geen invloed, de beregeningshaspels draaien op de meeste percelen gewoon door.

Afhankelijk van de omstandigheden op het perceel gaat ook de ontwikkeling onder de grond door.

Een gezond en fris gewas 
Op het perceel in Dronten (Flevoland) is inmiddels 1 keer beregend. Het gewas staat er fris en gezond bij. Onder de grond telt de plant inmiddels 7 á 8 knollen, waarvan kan worden gesteld dat dit het definitieve aantal is. Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) is de stand van het gewas te vergelijken met die in Dronten. Ook op dit perceel toont het gewas gezond. Op het perceel is inmiddels voor de tweede keer beregend. Hier werd de tweede keer 18 millimeter toegediend. 

Wel of niet doorgaan met beregenen?
Op het perceel in Escharen is zondag 7 juli voor de derde keer beregend. Het streven is om in ieder geval iedere week met de beregeningsinstallatie op het perceel te komen. Het lijkt alsof er nog steeds knollen bijkomen, maar het is even afwachten of deze knollen blijven hangen. Als er aankomende week voldoende regen valt, kan de beregeningsronde volgens de teler een keer worden overgeslagen.

Op het perceel in Fijnaart is de beregeningshaspel maandag alvast terug in de schuur gezet. Hier lijkt in de bodem voldoende vocht aanwezig en met de afgegeven weersverwachting lijkt beregenen voorlopig niet nodig. Ook op dit perceel komen er nog wat knollen bij, maar is het onzeker of ze daadwerkelijk blijven. 

Op het perceel in Fijnaart tellen de planten ongeveer 9 knollen. 

Vocht tekort in Oost-Nederland
Op het perceel in Goor (Overijssel) viel afgelopen week bijna 5 millimeter. Dit zet echter geen zoden aan de dijk ten opzichte van het vochttekort op het perceel. Daarentegen zijn de temperaturen wel gunstig en is er op het moment een lage gewasverdamping. Voor meer aardappelpercelen in het oosten geldt dat het hopen is op regen de aankomende week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden