Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 29

Gewastourpercelen blij met groeizaam weertype

16 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Zowel de neerslag als de koele dagen erna zijn positief voor de aardappelpercelen van de Gewastour. Op alle percelen is afgelopen week neerslag gevallen ook al zijn er wel grote verschillen zichtbaar. Ondanks de regen is op diverse percelen ook nog beregend. 

Vooral de percelen in Voorst (Gelderland) en Goor (Overijssel) konden de neerslag in week 28 goed gebruiken. De weken ervoor viel er nauwelijks regen waardoor de situatie op de percelen moeilijker werd. Op het perceel in Goor kon niet worden beregend, dit kon op het perceel in Voorst wel. 

Weinig neerslag in Zeeland 
Op het perceel in Scharendijke (Zeeland) viel echter (te) weinig neerslag. De afgelopen week viel er slechts 3 millimeter. Het is steeds beter zichtbaar dat er een vocht tekort is. Op de lichtere plekken in het perceel is inmiddels slijtage van het loof zichtbaar.

Op het perceel in Scharendijke (Zeeland) zakt het gewas in door droogte. Foto: 9 juli 2019.

Groeizaam aardappelweer op gros van de percelen
Op het gros van de percelen is er sprake van groeizaam aardappelweer. Op het perceel in Escharen (Noord-Brabant) is de bloei inmiddels over. Er viel niet veel regen op het perceel, maar voldoende om één ronde beregenen over te slaan. Op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) komt het gewas bijna aan het einde van de bloei. "De knollen zijn ongveer 35 millimeter of groter, ook zitten er onder sommige planten al flinke bonken" aldus de teler.

Op het perceel in Ens (Flevoland) zakt het gewas wat in, dit komt vooral doordat er zoveel loof op staat. Ook is er een verschil te zien in voorvrucht en pootdatum. Het deel van het perceel waar tulpen hebben gestaan en waar eerder gepoot is, laat eerder zijn loof hangen.

Extreme neerslag in Voorst
Op het perceel in Voorst viel in twee dagen ruim 40 millimeter regen. Toch lijkt het vocht niet geheel door te dringen naar de onderste laag. Echter, doordat de verdamping niet hoog is, heeft het vocht de kans om dieper door te dringen. De verwachting is dat de mineralisatie nog verder op gang komt. Ook is er vorige week tussen de 10 en 20 millimeter beregend.

Effect neerslag Goor nog niet duidelijk 
Het perceel in Goor heeft afgelopen week 24 millimeter gekregen. De neerslag was zeer gewenst op het perceel. Wat het effect van de neerslag is, is nog niet geheel duidelijk, dit zal vooral blijken na een aantal dagen als de planten weer wat groei weten op te pakken. 

Op het perceel in Scharendijke was de toestand kritiek door droogte. Foto: 9 juli 2019.

Ozonschade op het perceel Middenmeer
Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) is vorige week ook nog beregend. Het doel van de beregening is om de knolvorming nog wat kracht bij te zetten. Echter doordat er overdag ook is beregend lijkt het alsof er ozonschade in het gewas is opgetreden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden