Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 30

Neerslag en droogte geeft uiteenlopende verschillen

23 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De percelen van de Gewastour wachten op een nieuwe periode van extreme hitte. De gewastourpercelen staan er op het moment zeer verschillend voor, de verwachting is dan ook dat door het verwachte extreme weer het verschil in opbrengst tussen de percelen verder uiteen zal lopen. 

Ondanks dat er met regelmaat regen valt, treden er op verschillende percelen ook kwaaltjes op die mogelijk versterkt worden door de effecten van droogte. Onduidelijk is of dit om een virus gaat of om tekorten in de bodem.

Aardappeltopluis en fosfaatgebrek
Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) werd namelijk eerst gedacht aan ozonschade, maar later bleek dat het een aantasting van de aardappeltopluis kan zijn. Op het perceel in Escharen (Noord-Brabant) is een zelfde ziektebeeld zichtbaar, echter lijkt hier de kwaal veroorzaakt door fosfaatgebrek. Ook op het perceel in Ens (Flevoland) is er een soortgelijk ziektebeeld waargenomen. 

Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) wordt aardappeltopluis geconstateerd, op het perceel in Escharen (Noord-Brabant) een gebrek aan fosfaat. 

Slijtage door droogte 
Op het perceel in Scharendijk (Zeeland) kan niet worden beregend. Ondanks dat het perceel meerdere keren geluk had met de hoeveelheid neerslag, treedt er nu wel degelijk (blijvende) slijtage op aan het gewas door droogte. Ook de neerslag van zaterdag 20 juli mocht weinig baten. Op het perceel in Goor (Overijsel), waar eerder deze maand veel droogteschade was, is inmiddels herstel zichtbaar. 

Op de lichte plekken en aan de randen van het perceel in Scharendijke (Zeeland) wordt slijtage van het gewas zichtbaar. 

Kiemremmers toegedient in Hank en Fijnaart
Op de percelen in Hank (Noord-Brabant) en Fijnaart (Noord-Brabant) is op zondag 21 juili kiemremmer gespoten om het spruiten van de nieuwe aardapels tegen te gaan. De bloei is op beide percelen al enige tijd voorbij, en de knollen zijn voldoende ontwikkeld. Op het perceel in Hank is de afrijping op gang en de knollen komen steeds losser.

Twee aardappelplanten op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) zijn voldoende ontwikkeld, het gewas is op 21 juli bespoten met kiemremmers.  

Wel of niet beregenen?
Op zowel het perceel in Fijnaart als op het perceel in Hank is voldoende vocht aanwezig. In Hank is er nog beregend. Daarnaast viel er vorige week meer dan 10 millimeter neerslag. Op het perceel in Fijnaart is de beregeningsinstallatie sinds week 28 niet meer nodig geweest, hier viel afgelopen week ruim 25 millimeter.

Ook op het perceel in Voorst (Gelderland) is er voorlopig even gestopt met beregenen, hier viel afgelopen maand 64 millimeter. Als er aankomend weekend regen valt, blijft de beregeningsinstallatie nog langer uit. Op het perceel in Spijk (Groningen) wordt voorlopig ook nog niet beregend. Op het perceel in Dronten (Flevoland) wordt deze week wel weer beregend. Het gewas staat er fris bij, maar met de voorspelde hitte op komst kan hier ook snel verandering in komen. 

Op het perceel in Voorst viel de afgelopen maand voldoende neerslag, het perceel staat er fris bij. 

Proefrooiing 
De verschillen in opbrengst tussen de verschillende percelen zal binnenkort worden gemonitoord door middel van een voorlopige proefrooiing. Hieruit zal ook blijken wat de effecten zijn geweest van regionale omstandigheden, zoals droogte of juist neerslag. De resultaten van de proefrooiing komen via de hoofdpagina van de gewastour beschikbaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox