Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 34

Eerste Gewastourperceel is gerooid

20 Augustus 2019 - 1 reactie

Het moment van rooien verschilt enorm tussen alle percelen van de Gewastour van Boerenbusiness. Het eerste perceel is inmiddels gerooid, maar de andere percelen lijken hier nog lang niet aan toe te zijn.

Het Gewastourperceel in Scharendijke (Zeeland) heeft dit jaar de primeur om als eerste gerooid te worden. Op maandag 19 augustus zijn de eerste Innovators van het land gehaald. Na de proefrooiing van week 31 was de groei al uit dit perceel. De neerslag van vorige week viel te laat, gezien er hier niet beregend kon worden. De opbrengstgegevens zullen spoedig op de Gewastourpagina van Boerenbusiness worden vermeld.

Het aardappelperceel in Scharendijke (Zeeland) is maandag 19 augustus al voor een gedeelte gerooid.

Laat gepoot
De situatie op het perceel in Spijk (Groningen) is echter heel anders. Dat perceel is 26 april gepoot en werd daarmee als laatste gepoot. Het loof is nog vitaal, waardoor de aardappelen nog wel even de tijd hebben om te groeien. Vorig jaar behaalde dit perceel een opbrengst van 56 ton. De teler van het perceel meldt dat een dergelijke opbrengst dit seizoen ook mogelijk moet zijn. Ondanks dat er weinig tal is, hebben de knollen wel een goede grofte.

Het perceel in Dronten (Flevoland) zal vermoedelijk tot een van de laatste percelen behoren, wat betreft het rooien. Het duurt daarnaast nog zeker 1 maand voordat begonnen wordt aan loofdoding, waardoor de Innovators op zijn vroegst begin oktober gerooid worden. Het perceel bevindt zich in de laatste groeifase. Het loof is nog wel groen, maar zal de komende weken langzaam leeg worden getrokken.

Groeizaam weer
Het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) heeft na de proefrooiing in week 31 behoorlijke groeizaam weer gehad. Er is namelijk al 4 weekenden op rij tussen de 15 millimeter en 40 millimeter regen gevallen. De aardappelen zijn daarom goed bijgetrokken. Het perceel is nog erg vitaal en is in de komende weken zeker nog niet aan loofdoding toe.  

Het loof op het perceel in Voorst (Gelderland) heeft behoorlijk wat kleur verloren, al blijft er wel potentie om door te groeien. Vorig jaar behaalde de aardappelteler in Voorst, ondanks het droge weer, een opbrengst van 50 ton. "Daar gaan we dit jaar waarschijnlijk wel overheen", aldus de teler van dit perceel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden