Shutterstock

Gewastour Aardappelen

Terugblik op een bewogen aardappeljaar 2019

9 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Wat brengt het groeiseizoen voor fritesaardappelen voor oogst 2020? Dat is de grote vraag waar de Gewastour van dit jaar de komende maanden antwoord op gaat geven. De vorige twee edities van de tour zijn gekenmerkt door weersextremen als droogte en hitte. Een korte terugblik van de Gewastour aardappelen 2019.

De laatste proefrooiing van de Gewastour aardappelen 2019 is, net als in 2018, uitgevoerd in week 36. Uit deze steekproef kwam een gemiddelde opbrengst naar boven van 60,2 ton per hectare, ruim hoger dan de 51,2 ton per hectare uit 2018. Het verschil tussen de hoogste en laagste opbrengst kwam in 2019 uit op ongeveer 40 ton per hectare.

Wel moet worden opgemerkt dat er op het minst opbrengende perceel niet kon worden beregend en op het meest opbrengende perceel maar liefst 10 keer is beregend. Bovendien deden er in 2019 6 van de 10 percelen voor de tweede keer mee. Daardoor zijn deze percelen mooi met elkaar te vergelijken. De telers waren afgelopen jaar al vroeg begonnen met beregenen. Zij hadden geleerd van de droge zomer van 2018, waar de effecten van de droogte pas relatief laat duidelijk werden. Veel telers waren destijds te laat met beregenen begonnen.

Droogte
Het teeltseizoen begon voorspoedig met een gemiddeld prima bodemstructuur. Ook de weersomstandigheden waren gunstig, al gaven diverse telers aan dat de grond nog altijd redelijk droog was. Eind juli volgde daar toch een mokerslag voor de aardappelen die al met droogte te kampen hadden: de hittegolf. De temperatuur van boven de 40 graden had duidelijk een negatieve invloed op de gewassen, wat ook bleek uit de eerste proefrooiing.

Vanaf begin augustus werd het weer wisselvalliger en daar hebben de gewassen goed van geprofiteerd. Helaas was dit voor bijvoorbeeld het perceel in Scharendijke (Zeeland) al te laat. Dit perceel werd als eerste gerooid (20 augustus), omdat de groei uit het gewas was. Op de andere percelen heeft de neerslag in augustus voor nog flink wat nagroei gezorgd, zo kwam ook naar boven uit de laatste proefrooiing (week 36).

Beregenen
De conclusie van oogst 2019 was dat beregenen heeft geloond. Alle percelen waar water op konden worden gebracht, hebben meer tonnen per hectare opgeleverd. Dit gaat alleen niet altijd op. Het perceel in Hank (Noord-Brabant) is gemiddeld 1 keer minder beregend, maar de opbrengsten ligt ruim 15 ton hoger. Beregening was ook een van de onderwerpen op het afsluitende seminar op de Aeres Hogeschool in Dronten.

Na twee seizoenen van de Boerenbusiness Gewastour aardappelen kan in ieder geval worden geconcludeerd dat de data die vanuit de metingen naar voren komen als waardevol kunnen worden beschouwd. En dat seizoen 2019 minder extreem was voor de deelnemers van de Boerenbusiness Gewastour aardappelen dan 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden