Shutterstock

Aangeboden door Hazera

ULO-bewaring één van de onderzoekopties

1 Juni 2020

De werkgroep ‘Kiemrust’ heeft op 13 mei met elkaar gesproken over een eerste bewaarproef komend najaar. Op basis van de desktopstudie naar mogelijke alternatieven voor MH, lijkt de keuze voor bepaalde rassen in combinatie met behandelingen en specifieke bewaar- en mogelijk teeltcondities het meest kansrijk. Wat heeft de werkgroep op dit moment voor ogen?

De werkgroep 'Kiemrust' houdt zich bezig met het vinden van alternatieven voor de breed toegepaste Maleine Hydrazide (MH) behandeling, gericht op het voorkomen van spruitvorming tijdens lange bewaring van uien.

Bewaarexperimenten
Het plan voor komend seizoen is voor een aantal rassen met uiteenlopende eigenschappen wat betreft duur van de spruitrust, kleinschalige bewaarexperimenten uit te voeren waarbij gevarieerd wordt in condities en behandelingen. Te denken valt aan ULO (Ultra Low Oxygen) bewaring, zoals vaak toegepast bij opslag van fruit. Hierbij wordt de zuurstofconcentratie zodanig verlaagd dat de metabole activiteit (stofwisseling; biochemische processen door enzymen in plantencellen) van het product zo laag mogelijk is. Ook zal er gespeeld worden met de temperatuur en met de toepassing van ethyleen. Ethyleen kan een remmend effect hebben op spruitvorming.

Naast de bewaarsimulatie wordt ook een transportsimulatie gerealiseerd. Juist ná bewaring, in analogie met bijvoorbeeld aardappelen, is het risico op spruitvorming hoog.

Dit artikel is van Uireka. Uireka is een uniek ketenproject, waar Hazera aan deelneemt. Het heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit, en daarmee het versterken van de exportpositie, van de Hollandse ui.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden