Eigen foto

Aangeboden door Hazera

Kunnen we ziektestress in ui herkennen?

16 Juli 2020

Ziektestress herkennen en zo mogelijk meten. Dit is, bij monde van Karin Oonk (Agrifirm), de grote uitdaging voor komend seizoen van de onderzoekwerkgroep 'Weerbare uien'. Oonk is als werkgroepvoorzitter nauw betrokken bij de totstandkoming van het onderzoekplan met als kernvraag: 'Hoe kunnen we de weerbaarheid van een uiengewas vaststellen?'

Verschillen in weerbaarheid?
In februari van dit jaar is de werkgroep 'Weerbare uien' voor het eerst bij elkaar geweest. Tijdens deze bijeenkomst is het plan vastgesteld om dit komend seizoen in de praktijk te onderzoeken hoe de weerbaarheid van een uiengewas is vast te stellen. Oonk: "Kunnen we 'ziektestress' herkennen en zo mogelijk meten? Kunnen we dan verschillen zien tussen verschillende teeltsystemen, met andere woorden is het ene teeltsysteem intrinsiek beter voor de weerbaarheid van de ui dan het andere?"

Combinatie literatuuronderzoek en veldonderzoek
Het onderzoek in het aankomend seizoen wordt een combinatie van literatuuronderzoek naar meetmethoden van weerbaarheid en verschillende waarnemingen in proeven van diverse teeltsystemen. Doel voor de toekomst is het vroegtijdig herkennen van een stressperiode van een gewas, zodat zo snel mogelijk preventief kan worden bijgestuurd.

Oonk: "Nog mooier is als we antwoord kunnen geven op de vraag welk teeltsysteem het uiengewas zelf het meest weerbaar maakt en in hoeverre we daar in de praktijk rekening mee kunnen houden. Kortom, op naar een robuust teeltsysteem voor uien."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden