Aeres

Aangeboden: Aeres Hogeschool Dronten

'We kunnen veel leren en onze kennis vergroten'

13 April 2021

4 studenten Tuinbouw & Akkerbouw van Aeres Hogeschool Dronten nemen dit jaar deel aan de Gewastour. Zij zitten in het tweede studiejaar van de studie Tuinbouw & Akkerbouw en monitoren de groei en ontwikkeling van het uiengewas dit seizoen.

Het perceel waar de uien dit voorjaar gezaaid worden ligt er goed bij. De voorvrucht was suikerbieten die afgelopen herfst onder goede omstandigheden zijn gerooid. Rond eind november is het perceel ook onder goede omstandigheden geploegd en vervolgens is het prima de winter doorgekomen. De vorstperiode heeft een positieve werking gehad op de bodem, de structuur biedt een goede basis voor de zaaibedbereiding.

Uien gezaaid
Donderdag 1 april is het land klaargelegd met een sneleg en een dag later zijn de uien (1,4 hectare Hayway) gezaaid. Voor opkomst zullen de studenten een eerste kunstmestgift geven 280 kg KAS 27%. De tweede gift is rond eind mei 350 kg N-K 16-30.

Ontwikkelingen bijhouden in appgroep
De 4 studenten nemen vanuit de module Teeltoptimalisatie en advies deel aan de Gewastour. "We vinden het erg leuk dat we de mogelijkheid hebben gekregen om deel te nemen aan de Gewastour. We zitten in een appgroep waar alle deelnemers de ontwikkelingen ten aanzien van gewasstadium, ziektes, plagen etcetra bijhouden. We denken dat we hier veel van kunnen leren en onze kennis kunnen vergroten'', vertelt Willem van Tilburg.

De deelnemende studenten. Van links naar rechts: Bas te Velde, John van Ginkel, Sophie Schieman en Willem van Tilburg .

Gedurende het groeiseizoen houden de studenten de ontwikkeling van het gewas bij. Zo doen ze diverse metingen. Wekelijks houden ze de lengtegroei en de groei van de bolling bij. Ook de hoeveelheid neerslag wordt gemeten, de verschillen in opkomst bij mechanische en niet-mechanische onkruidbestrijding en de mate van beworteling.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief