BASF

Aangeboden door BASF

Alleskunner Signum blijft een vaste waarde

30 Mei 2022

De dosering van Signum in aardappelen is onlangs verhoogd van 0,20 naar 0,25 kg/ha. Daarmee hebben telers een robuuste dosering om alternaria en sclerotinia te bestrijden.

De brede werking op veel schimmelziekten en de toelating in onder andere aardappelen, uien en wortelen hebben van Signum een geliefd product bij akkerbouwers gemaakt. In de teelt van aardappelen kan Signum effectief worden ingezet tegen de ziekteverwekkers alternaria en sclerotinia.

Alternaria
De schimmel alternaria solani is een zwakteparasiet. Een aardappelgewas dat niet in optimale conditie is, kan gemakkelijk worden aangetast en binnen afzienbare tijd veel blad verliezen. Ter voorkoming van alternaria moeten vanaf halverwege de bloei specifieke alternaria-middelen worden toegepast. Starten met Signum en daarna afwisselen met andere alternaria middelen geeft het beste resultaat.

Sclerotinia
Sclerotinia (rattenkeutelziekte) is een schimmel die zeer veel plantensoorten kan aantasten. Sclerotinia veroorzaakt pleksgewijze verwelking en afsterving van planten. De schimmel overleeft lang in de bodem in de vorm van sclerotiën (rustsporen). Dit zijn donkere korrels van schimmeldraad die lijken op rattenkeutels.

Aardappeltelers vinden steeds vaker aantasting van sclerotinia in hun gewas. Dat betekent dat de druk vanuit de bodem toeneemt. Vooral in rotaties met groentegewassen of koolzaad is vaak sprake van een verhoogde druk. Wanneer sclerotinia onvoldoende wordt bestreden zal het aantal sclerotiën toenemen en zijn problemen te verwachten in volggewassen. In pootgoed komt sclerotinia al vaker voor, maar in de consumptie- en zetmeelteelt is het een groeiend probleem.

Uit onderzoek door BASF in pootgoed is gebleken dat Signum tot wel 80% minder stengelaantasting kan geven. Voorwaarde is wel dat tijdig wordt begonnen met de toepassing. Starten vóór het sluiten van het gewas geeft het beste effect.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden