Eigen foto

Gewastour week 26

Percelen gele zaaiuien goed bijgetrokken

27 Juni 2022

Het seizoen begon moeizaam voor uientelers door een koude grond en korst door heftige neerslag. Als nu wordt gekeken op de percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour, is daar weinig meer van terug te zien. 

De langste dag is geweest en dat betekent dat de ui meer energie besteedt aan de bolling en minder aan de vorming van het loof. Telers uit het zuiden van het land sturen foto's van hun percelen, waar veel telers jaloers op worden. Ook in het midden van het land schoot de groei er de laatste dagen goed in. 

René Haaijer uit Veelerveen legde de lat meteen hoog en stuurde eind van de week de foto's van zijn uienpercelen als eerste in de groepsapp van de Gewastour. Vorige week liet hij als zien dat zijn uien met 7 pijpen waren begonnen met bollen, waarbij de rijen nog net zichtbaar waren. Inmiddels staat het gewas helemaal dicht en kunnen de rijen haast niet meer worden teruggevonden. De rode uien op het perceel naast die van de Gewastour staat er ook goed bij.

Uien van René Haaijer op 17 juni.
Uien van René Haaijer op 23 juni.
De bolling is in gang en de ui krijgt steeds meer vorm.
Stand van de uien is goed.
Ook zijn rode uien op het perceel naast het gewastour staat er goed bij.

De uien in Flevoland van Aeres Hogeschool Dronten begonnen wat later, maar zijn ook hard aan de groei geslagen. Door de bespuiting van vorige week zijn er wat uien uitgevallen, maar de uien staan er verder goed bij.

Uien stand van Aeres Hogeschool Dronten op 24 juni.

De uien bij Arjen Jakobs kleuren ook mooi groen, maar zijn nog niet begonnen met bollen. Arjen laat weten dat ze nu vijfde of zesde pijpen hebben. Hij verwacht niet dat het perceel helemaal dicht komt te staan en dat je de dubbel rijen nog wel blijft zien.

De uien van Ajen Jakobs uit het Wezup (D) gemaakt op 24 juni.
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Weer

Droogte en warmte doen aardappelen sneller slijten

Gewastour week 30

Strijken van uien al aan de gang

Gewastour aardappel- Week 30

Aardappelen slijten hard, MH-bespuiting vroeger

Gewastour aardappel - week 29

Aardappelen hebben te lijden gehad door hitte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief