Boerenbusiness

Gewastour uien - week 35

Kunstmatig uien strijken en nog voldoende groei

1 September 2022 - Robin de Winter

Steeds meer zaaiuien beginnen te strijken of liggen al in het zwad. Een teler die deelneemt aan de Boerenbusiness Gewastour heeft daar niet op gewacht en heeft zijn perceel geholpen met strijken om eerder te kunnen rooien. 

Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) heeft met een grote buis in de fronthef het proces van strijken versneld. Hij laat de fronthef zakken en 'knakt' met de buis de halzen van de zaaiuien. Met 2,5 hectare per uur had hij in een ochtend tijd het hele perceel geholpen met strijken. Hij doet het al jaren en zegt geen negatieve effecten te zien. 

Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) die zijn uien omsleept.

De meningen over het geforceerd strijken verschillen. Hogenhout zegt dat de uien bij harde wind ook zouden strijken en als je er tegen aanduwt met je hand deze zelfs plat gaan. "Het zijn ook geen diknekken die je omknakt, maar met niet gestreken uien kan het in de bewaring tegenvallen" legt Hogenhout uit. Over de uien is Hogenhout erg tevreden. "De uien zijn nog erg groen en groeien lekker door". Dit jaar werkt hij voor het eerst met een zaaimachine die acht rijen op 1,50 meter zaait. Hij is daar erg tevreden over, want hij ziet meer grofte in uien en ze drukken elkaar niet meer uit de rij. In de loop van volgende week wilt Hogenhout zijn Gewastour-perceel rooien. Afhankelijk van het weer wil hij de uien na enkele dagen of een week drogen de schuur in rijden.

Uien van Reinder Hogenhout die nu allemaal zijn gestreken, gemaakt op 29 augustus.

Wat ook opvalt, is dat er ondanks de hitte en droogte nog behoorlijk wat kan bijgroeien na het strijken. De neerslag van twee weken geleden leek voor percelen die al gestreken waren te laat, maar er groeien sindsdien nog een behoorlijk aantal kilo's bij. In Wezup (Drenthe) is inmiddels de helft gestreken van uienteler Arjen Jakobs zijn Gewastour-perceel. Volgens Jakobs is het een erg bont perceel, waardoor er verschil zit in wel en niet gestreken. Maar ook de grofte van de uien verschilt. "Ik ben wel tevreden over hoe de uien er nu bijstaan, maar het wordt zeker geen topper" is zijn oordeel. Het rooien van het perceel staat bij hem nog niet op de planning, maar het is inmiddels september. "Het duurt niet lang meer, maar ik laat ze wel uitgroeien".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden