Eigen foto

Gewastour uien - week 20

Telers gemiddeld dik tevreden met opkomst uien

17 Mei 2023 - Robert Reijerse

Op de eerste percelen zijn inmiddels de rijen met zaaiuien goed zichtbaar. Veel telers die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn tevreden met de opkomst, maar er zit wel regionaal verschil in groeistadia tussen de percelen gele uien.

Ruim voldoende vocht en aangename temperaturen resulteerde op de meeste percelen in een goede opkomst. Zeker als we kijken naar de afgelopen jaren, zijn de telers positief over de hoeveelheid planten die zij tellen in het veld. Bij de uien die eind april of begin mei zijn gezaaid, komt korstvorming voor.

Korstvorming door neerslag
Op het perceel van Jan Berend Biesheuvel wordt de korst gebroken. De uien zijn gezaaid op 2 mei en na die tijd hebben de uien een hoop neerslag te verduren gehad. Hierdoor is korstvorming ontstaan, waarna Biesheuvel de keuze heeft gemaakt om de korst te breken met een korstenbreker.

Jan Berend Bieshevel uit Zeewolde (FL) bezig met het breken van de korst

Telers over het algemeen tevreden met plantaantal
Arjan Bos, teeltspecialist bij Hazera Seeds, ziet veel percelen met korstvorming. "Vooral op de percelen die eind april en begin mei zijn gezaaid. Op verschillende plekken zijn door de plensbuien uienplanten weggevallen. Het is overal niet perfect, maar over het algemeen is de opkomst niet verkeerd. Verder zie ik dit jaar dat geprimed uienzaad voor een egalere opkomst zorgt en voor meer planten per meter."

Uien bij Dirk Binnema uit Eenrum (Gr)

Op het perceel in Eenrum (Gr) is Dirk Binnema tevreden over de opkomst. "De uien hebben steeds een beetje vocht gehad, waardoor er voldoende planten zijn opgekomen." De uien staan nu te vlaggen en zijn 19 april gezaaid, bijna één maand geleden. 

Uien David de Wit uit Lepelstraat (NB)

David de Wit uit Lepelstraat (NB) is ook tevreden. Op het perceel staan ongeveer 900.000 planten per hectare. "Op het perceel staan meer planten en is de opkomst egaler dan afgelopen jaren." De uien staan te vlaggen en de eerste pijp is onderweg. Dit zorgt voor een mooi egaal beeld.

De uien staan nu in de eerste pijp op het perceel in Wezup (Dr). "Het plantaantal was goed bij opkomst, maar door de slagregens in de afgelopen weken zijn er wat planten weggevallen. Maar ik ben nog steeds tevreden over de opkomst. De uien zijn brandschoon van onkruid. We wachten het warme weer af komend weekend en kijken wat we dan moeten doen in de onkruidbestrijding."

Geduld om te poten
Wim de Witte uit Steenbergen (NB) is wezen kijken hoe de grond was om aardappelen te poten, maar vond de grond nog niet geschikt om te poten. Van boven lijkt het droog vanwege de grijze kleur, maar daaronder is het erg nat. Door de temperatuur en de wind droogt de grond wel hard op. 

Grond is nog nat in Steenbergen (NB)

Mocht jezelf benieuwd zijn naar de opkomst, gebruik dan het telschema van Hazera om er achter te komen hoeveel planten er staan per vierkante meter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden