Agrifoto

Gewastour Weer - week 22

Telers vergeten natte start snel door het schrale weer

2 Juni 2023 - Robert Reijerse

De maand mei verliep de eerste helft van de maand bijzonder nat, maar daar is weinig van terug te zien door het schrale weer wat volgde. Het zorgt ervoor dat er nog geen inhaalslag gemaakt is wat betreft de latere poot- en zaaidata. De groei van de aardappelen en uien blijft achter vergeleken met vorig jaar.

Met een gemiddelde temperatuur van circa 13,5°C week de temperatuur nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 13,4°C. De maand mei begon met wind uit het noorden en daarna uit het westen. Half mei draaide de wind weer terug naar het noorden en resulteerde in lagere temperaturen en een schrale wind. 

Neerslag maand mei 2023 Bron: KNMI

Met gemiddeld met 49 mm over Nederland tegen 56 normaal was mei aan de droge kant. Toch was de maand regionaal nat door lokale plensbuien, zo meldt Weeronline. Tot een officiële zomerse dag is het in De Bilt nog niet gekomen, terwijl een gemiddelde meimaand vier dagen met 25 graden of meer telt.
 

Temperatuur in Celsius Gemiddeld 2022 2023
Februari 3,9 6,8 5,7
Maart 6,5 7,3 7,0
April 9,9 9,3 8,7
Mei 13,5 14 13,4

Zaaien hervat begin mei
Begin van de maand mei kon het zaaien van de Gewastour-percelen uien worden hervat. Daarna viel er op verschillende plekken voldoende neerslag. De wind draaide naar het noorden en dit zorgde voor schrale wind wat korstvorming tot gevolg had. Zuidelijk Flevoland is een van de plekken waar de meeste neerslag is gevallen, zoals ook op het Gewastour perceel uien in Zeewolde. De korst moest op den duur worden gebroken met een korstenbreker. Daarna werd het perceel beregend om de groei aan de praat te houden. Halverwege de maand mei waren de kleigronden eindelijk bekwaam om aardappelen te poten. Dit zorgde ervoor dat in die periode veel werk is verzet in het poten. Waar de meeste Gewastour percelen aardappelen net zijn gefreesd en beginnen te kiemen, staan de eerste Gewastour percelen aardappelen net boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden