Shutterstock

Gewastour Week 22 Aardappelen

Eerste aardappelen breken eindelijk door

2 Juni 2023 - Robert Reijerse

Eindelijk is het zo ver: de eerste aardappelruggen beginnen wat groene kleur te krijgen. Anderen poters liggen pas net te kiemen. Het is een groot verschil met andere jaren door de late pootdata.

Op de percelen Innovator van de Boerenbusines Gewastour zijn de eerste aardappelplanten pas zichtbaar rond het begin van juni. Gemiddeld staan de eerste aardappelen na ruim vier weken boven. Op sommige percelen is de bovenkant inmiddels behoorlijk ingedroogd door het schrale weer.

Op het Gewastourperceel in Steenbergen (Noord-Brabant) dat 18 mei is gepoot, zijn de aardappelen nog aan het kiemen. De ruggen zijn inmiddels aangefreesd. Nu is het wachten tot de aardappelen boven komen

Aardappelen komen boven
Op verschillende plekken staan de aardappelen al boven zoals in Voerendaal (Li), Wouw (NB) en IJzendijke (ZL). Deze aardappelen zijn eind april en begin mei gepoot. Doordat temperatuur in de rug direct goed was, zorgde dit ervoor dat de aardappelen met iets meer dan 4 weken boven kwamen.

Aardappelen gepoot op 30 April in Voerendaal (Li)

Het perceel in Voerendaal (Li) is op 30 april gepoot en teler Ruud Steinbusch zijn verwachting is dat eind van de week alle aardappelen er staan.

De aardappelen in Wouw (NB) komen al mooi boven.

De aardappelen in Wouw (Noord-Brabant) staan bijna allemaal boven. In de rug is het op het moment nog vochtig genoeg, zegt teler Gybert Doggen. Beregenen is nog niet nodig. De aardappelen zijn voor opkomst gespoten met Gofor en Proman voor onkruidbestrijding.

Gewastour perceel in IJzendijke (ZL)

Het NKG gepote perceel Innovator in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) ontwikkelt zich mooi door. De aardappelen waren 17 mei gefreesd.

Verschil met vorig jaar
Het verschil met vorig jaar in week 22 is heel groot. Toen hadden de telers van de Gewastour al de eerste phytophthorabespuiting en sommige al de tweede bespuiting achter de rug. In 2022 was het eerst gepote Gewastour perceel Innovator al bezig met knolzetting en volop in groei. Terwijl nu op het eerste perceel net alle aardappelplanten boven staan. Dat kunnen we dit jaar in 2023 nog niet voorstellen.

Dit was het Gewastour perceel 31 mei 2022 in Dronten (FL).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden