Agrifoto

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

12 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De aardappelrooiers van de telers van de Boerenbusiness Gewastour hebben al flink wat hectares weten te oogsten. Zo verliep het rooien van de Innovators in Wouw (Noord-Brabant) probleemloos op de zandgrond. 

Al verschillende percelen van de Gewastour liggen achter de planken en zijn zonder al te veel problemen van het land gekomen, op wat droogtekluitjes na. Ook deze week zijn zij weer volle bak aan het rooien waaronder in het Brabantse Wouw.

 

Het aardappelrooien verliep probleemloos vertelt teler Gybert Doggen. Op het perceel wordt NKG toegepast en is een deel af land weggegaan en het andere deel ligt in de bewaring. Doggen is tevreden met de opbrengst en die op het gemiddelde uit lijkt te komen. "De oogst verliep eigenlijk heel goed. Gezien de bovenkant van de aardappelrug leek het eerst erg droog maar eenmaal daaronder zat nog voldoende vocht. Daardoor was er geen beschadiging. Onze opbrengst zit denk ik tussen de 55 en 60 ton per hectare. Daarmee komt het wel op een gemiddelde opbrengst uit bij ons".

In Zeewolde (Flevoland) werd het Gewastourperceel vorige week gerooid en ligt de partij te drogen in de bewaring. Teler Thomas Zandeé geeft aan dat er aan de kwaliteit niks mankeert maar dat de opbrengst hem toch wel wat tegenvalt. "De kwaliteit van de aardappelen lijkt goed maar we hebben gewoonweg te weinig tal gehad dit jaar. De opbrengst valt daardoor matig".

Regen de spelbreker
Momenteel staan de meeste rooimachines stil door de neerslag die sinds woensdagavond begon. Zo viel er in het noorden al op meerdere plekken 20 millimeter woensdagavond en vandaag (donderdag) kreeg gebieden in het midden en zuiden van Nederland een paar flinke buien. Zo viel er op het Gewastourperceel in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) 38 millimeter (dat overigens al is gerooid) en ook in Zeewolde (Flevoland) viel er de afgelopen 24 uur al 36 millimeter. Het oosten van Nederland werd niet over geslagen en daar viel bij het Gewastourperceel ook meer dan 30 millimeter aan neerslag.

Gewastourperceel in Hellevoetsluis
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Gewastour 2024 zoekt telers met Innovator

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden