Eigen foto

Gewastour weer - week 20

Zware regenval teistert percelen in het zuiden

17 Mei 2024 - Jesse Torringa

Opnieuw heeft het zuiden van Nederland deze week forse neerslag te verduren gehad tot zelfs 80 millimeter lokaal. Ditmaal vooral in Zeeland, waar water tussen de pas gepote aardappelruggen staat en delen van verschillende percelen onder water staan. De mate van schade is lastig in te schatten zo vroeg in het groeiseizoen, maar dat er schade en verliezen zijn is een zekerheid.

Afgelopen dinsdag viel er in Noord-Brabant en Limburg alweer een behoorlijke hoeveelheid aan neerslag, nadat daar twee weken geleden lokaal al een maandsom aan regen viel. Ook vanaf woensdagavond en donderdag trokken hevige regenbuien over het zuiden heen, waar vooral percelen in Zeeland werden geteisterd. De verschillen in neerslag zijn groot en lokaal viel er zelfs tot 80 millimeter de afgelopen dagen. Het gevolg was dat het water op de percelen bleef staan en op bepaalde percelen het water nog altijd niet weg is.

Neerslagkaart 14 tot 17 mei. Bron: AgroExact

Schade afwachten
Bij uienteler Jacky Dieleman in Phillipine (Zeeland) viel bijna 50 millimeter aan neerslag sinds donderdagochtend volgens het weerstation van AgroRxact. Op meerdere van zijn percelen stond water. Zijn aardappelen heeft hij net pas afgelopen week gepoot en zijn zaaiuien stonden al even boven. "We hebben heel veel werk verzet de afgelopen weken en dan krijg je er zoveel regen in. Het is te gek om te zeggen dat alles voor niets is geweest, maar het gaat wel schade geven en de eerste dreun van het seizoen is alweer geweest. Daarnaast brengt het een hoop extra werk met zich mee", vertelt Dieleman. De omvang van de regenschade is niet in te schatten op het moment. "Daar is het te vroeg voor. Over een maand wordt wel duidelijk wat deze regen met de aardappelen en plantjes heeft gedaan."

Perceel in de regio bij Dieleman in Phillipine (Zeeland).
Perceel in de regio bij Dieleman in Phillipine (Zeeland).

Iets verderop in het Zeeuwse Ijzendijke kreeg ook aardappelteler Brian Salomé bijna 50 millimeter aan neerslag die ochtend. Hij heeft zijn aardappelen net gepoot en het water is nog niet volledig van zijn land. "Dan ben je blij dat je eindelijk kan planten na zo'n lange tijd en dan heb je opeens dit. Het regende heel de tijd stevig door en alles viel niet in een keer. Je had het daarom niet zo door dat er zoveel viel. Er staat nog steeds wat water op het land, zoals in de laagtes, daar kan het niet echt weg." Ook Salomé geeft aan dat de schade lastig in te schatten is. "Misschien moet ik een klein deel overpoten, maar eerst wachten we af hoe de aardappelen in de grond zich gaan ontwikkelen. Dan kunnen we wat zeggen over de schade. Wat een begin van het groeiseizoen!"

Het aardappelperceel bij Salomé in Ijzendijke (Zeeland).

Ook in het midden en noorden van Nederland viel donderdag hevige buien, maar deze waren een stuk milder in vergelijking met het zuiden. Tot zaterdagochtend wordt er in het zuiden opnieuw neerslag verwacht en ook de weersvoorspelling voor volgende week geeft kans op een behoorlijke hoeveelheid neerslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

Gewastour aardappelen - week 23

Phytophthora slaat al vroeg in het seizoen toe

Gewastour aardappel - week 22

Problemen blijven zich voor aardappeltelers opstapelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden