De Groot en Slot

Aangeboden door De Groot en Slot

B-Mox-proefveld: verschil in de opkomst

17 Juni 2024

Om de verschillen in weggroei tussen BC en B-Mox® behandeld zaad aan te tonen heeft De Groot en Slot uienteler Jorg Buth uit Dirksland gevraagd om een proef aan te leggen. In zijn perceel Hyfive primed B-Mox® heeft hij in een aantal bedden twee rijen met BC uienzaad gezaaid. 

Het perceel is 1 mei gezaaid, vanaf dat moment hebben we de ontwikkeling intensief opgevolgd en vastgelegd. Bij kieming van het zaad waren de verschillen al snel te zien. Ook bij opkomst zagen we duidelijk dat B-Mox® een veel snellere en egale ontwikkeling had. Zo'n snelle en egale ontwikkeling is wenselijk om snel door de kritieke fase te groeien waarin bonen- en uienvlieg de meeste schade kunnen aanrichten. Ook kan door een snelle egale opkomst het moment van herbicide toepassen beter worden bepaald. 

Jorg Buth uit Dirksland is drie jaar geleden overgestapt op geprimed uienzaad. Wij vroegen hem waarom hij dit jaar B-Mox®-zaad heeft besteld: "Geen twijfel meer, ik gebruik altijd primed B-Mox® voor een snellere kieming en een mooie gelijkmatige opkomst van de uien." 

Teeltspecialist Sander Dekker van CAV Agrotheek: "Door zaaiuien te primen met B-Mox® zien we in dit koude natte voorjaar een snellere opkomst waardoor onkruidbestrijding met contactmiddelen toch nét weer makkelijker en beter uit te voeren is".

Ook Jacky Dieleman van Landbouwbedrijf Dieleman uit Philippine is enthousiast: "Hadden ze bij De Groot en Slot toch gelijk met hun nieuwe priming, ze groeien als een speer!"

De B-Mox® technologie voor uienzaad is met ingang van seizoen 2023/24 geïntroduceerd. Het is een verbeterde priming gecombineerd met een optimale coating. Meer dan vijf jaar lang hebben Bejo en De Groot en Slot verschillende technieken getest voorafgaand aan de introductie.  Tom Langenberg, accountmanager van De Groot en Slot: "In de meerjarige proeven met B-Mox® heb ik een succesvol resultaat gezien. Op de proefvelden hebben we verschillende technologieën met elkaar vergeleken en tijdens de onafhankelijke zichtbeoordelingen kwam B-Mox® iedere keer weer positief naar voren." 

Voor meer informatie zie onze pagina: Primed B-Mox®

Ook in Noord-Holland is het verschil tussen BC en primed B-Mox® gemonitord. In de onderstaande foto's zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden