Gewastour René Haaijer

'Elke uitdaging biedt ook weer kansen'

11 Maart 2025 - Anna de Jonge

René Haaijer uit Groningen heeft een akkerbouwbedrijf waar hij uien, zetmeelaardappelen en andere gewassen teelt. Een paar jaar geleden kwam er ook een kippenhouderij bij. Daarnaast doet hij loonwerk voor andere telers. René kijkt realistisch naar de uitdagingen in de sector en ziet mogelijkheden om met praktische oplossingen verder te verbeteren.

Kun je iets vertellen over je gewassen en teelt?
"We telen rode en gele uien op twee percelen als onderdeel van de Gewastour. De rode uien bestaan uit het ras Allurion en bij de gele uien verbouwen we het ras Vento. De teelt vindt deels plaats met druppelirrigatie op zandgrond. De gele uien worden geteeld op een perceel waar eerder wintergerst en afrikaantjes stonden, en de rode uien groeien waar vorig jaar bieten stonden. Uien nemen 60% van ons bouwplan in beslag. Dat kan normaal gesproken niet, maar dat lukt ons wel omdat we veel grond ruilen en huren. Daarnaast hebben we 35 hectare zetmeelaardappelen en we verbouwen suikerbieten, die we deels verhuren. En we telen gerst en tarwe." 

Wat zijn de grootste uitdagingen voor dit seizoen?
"In de uienteelt hebben we elk jaar te maken met een hoge ziektedruk en veel onkruid, evenals aantasting door aaltjes, bonenvlieg en uienvlieg. Daarbij komt het wegvallen van spuitmiddelen, wat het er niet makkelijker op maakt. Daarnaast hebben we 5 hectare druppelirrigatie, iets waar we vorig jaar voor het eerst mee werkten. Hoewel er toen geen directe meerwaarde in zat, zetten we het dit jaar toch weer in en doen we er ook loonwerk mee." 

Hoe kijk je naar de ontwikkelingen in de landbouw?
"De landbouw brengt veel zorgen met zich mee. Je kunt je snel veel zorgen maken, maar elke uitdaging biedt ook weer kansen. Het wordt er niet makkelijker op. Nederland is eigenlijk te vol voor de intensieve akkerbouw die we doen. Dat er een krimp moet komen, dat kan haast niet anders als je iedereen tevreden wilt houden. Maar goed, dan moeten we wel nadenken over onze eigen voedselvoorziening. Willen we echt afhankelijk worden van het buitenland?"

Hoe is jouw bedrijf ontstaan?
"Mijn vader begon ooit met de uienteelt. Iedereen verklaarde hem voor gek, want uien op zandgrond, dat zou nooit werken. Soms moet je gewoon een beetje geluk hebben. Samen met zes andere telers is hij destijds begonnen en investeerde hij in de mechanisatie. Inmiddels doen we loonwerk op 600 hectare met zo'n 80 à 85 telers. Alles gaat op 2-meter-bedden."

Meer over het akkerbouwbedrijf van Haaijer

Het akkerbouw- en loonwerkbedrijf Haaijer is gelegen in Veelerveen in de provincie Groningen. Het bedrijf heeft een omvang van 80 hectare en er worden aardappelen, uien, bieten, wintergerst en wintertarwe geteeld. De grondsoort is hoofdzakelijk zand en lichte zavel.

Wat vind je het mooiste aan je werk?
"De combinatie van loonwerk en akkerbouw. Het contact met klanten, het werken op het land, de vrijheid. Ik ben altijd aan het werk en in het seizoen kun je niks plannen. Dat maakt het lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé." 

Heb je een favoriete periode in het jaar?
"Het voorjaar, iedereen wordt dan enthousiast om het land weer op te gaan en gaat weer aan het werk. Maar eigenlijk heeft elke fase zijn charme."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Als ik niet op het bedrijf ben, ben ik op het voetbalveld. Zondag is voetbaldag, als het werk het toelaat."

Hoe is de kippenhouderij erbij gekomen?
"Drie jaar geleden namen we het bedrijf van onze buurman over. Waar vroeger 130.000 kippen werden gehouden, huisvesten we nu 80.000 'sterkippen'. Hiervoor hebben we de stallen aangepast."

Wat vind je van de hoge grondprijzen?
"Grond is altijd te duur geweest. Je kunt het nooit rond rekenen, tenzij je het ziet als een uitbreiding van je onderpand. Op lange termijn is eigendom het beste voor je bedrijf."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gewastour Uien - week 25

Loof en hitte vragen veel vocht van het uiengewas

Gewastour Aardappelen - Week 24

Infectiedruk phytophthora vraagt om scherpe aanpak

Gewastour Uien - Week 24

Grote verschillen groei uien tussen jaren zichtbaar

Gewastour Week 23- Aardappelen

Wanneer slaat phytophthora weer toe?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden